Д-р Даниела Дариткова участва във втората национална среща на работещите в спешната помощ

Д-р Даниела Дариткова участва във втората национална среща на работещите в спешната помощ

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова взе участие във Втората национална среща на работещите в спешната помощ, която се проведе вчера в Пловдив. След форума заместник-председателят на парламентарната здравна комисия заяви, че работещите в структурата са поискали приемането на Закон за спешната помощ, увеличаване на работните заплати и незабавни промени в нормативната уредба за регламентиране дейността на Спешната медицинска помощ и квалификацията на работещите за определяне статута и категорията на труд при пенсиониране в системата. Депутатът подчерта, че участниците в дискусията са настояли за изравняване на възнаграждението им с това на медиците от извънболничната и болничната помощ. Настоявали са и за мерки срещу нарастващата агресия към екипите на Спешната помощ.

Д-р Даниела Дариткова е уверила присъстващите, че техните искания ще бъдат разгледани и ще се положат усилия да бъдат изпълнени. Заявила е още, че проблемите в Спешната помощ са много сериозни и е обещала заедно с новото ръководство на здравното министерство да работи за тяхното решаване.

Според д-р Даниела Дариткова след смяната на здравния министър Стефан Константинов ще има по-добра комуникация с изпълнителната власт и ще може да се провери има ли бюджетна и законова възможност да се получи по-добро материално осигуряване на работещите в Спешната помощ. Дариткова е подчертала още, че има добра законодателна рамка и подзаконови нормативни актове, но изпълнителната власт не е реализирала тези закони в пълния им обем и не е реализирала изцяло волята на законодателя.

Форумът в Пловдив е бил организиран от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ, на него са присъствали представители от спешните центрове в страната, представители на съсловните организации на лекарите и синдикатите.

Вирни се горе