Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Здравната карта доказа необходимостта от инвазивна кардиология в Смолян

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Здравната карта доказа необходимостта от инвазивна кардиология в Смолян

Здравната карта показва дефицитите на медицинска помощ. Тя не е създадена с единствената цел да оптимизира броя на леглата в болниците. На практика областната здравна карта в Смолян доказа дефицит на инвазивна кардиология, която е жизнено необходима за жителите на региона. Това заяви д-р Даниела Дариткова –председател на комисията по здравеопазване в парламента. Тя участва в среща, където бе представен проектът за Национална здравна карта в частта й за област Смолян и област Кърджали, както и свързаните с нея нормативни актове. На форума присъстваха министърът на здравеопазването Петър Москов, областните управители на Смолян и Кърджали, народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, кметове на общини, директори на лечебни заведения и членове на Комисията за изработване на Областната здравна карта. Народният представител уточни, че ръководството на областната болница е подало апликационна форма в здравното министерство, има и проектна готовност за изграждане на новата структура към кардиологичното отделение. Днес пред медиите министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи, че се ангажира с финансирането на апаратурата за инвазивна лаборатория в Смолян. „Предвидени са нови легла в трето ниво на компетентност за кардиология и Смолян ще има своя център за инвазивна кардиология в рамките на тази година. Това е нещо, което е нужно и което беше доказано от хората, участвали в изработването на областната здравна карта по логистични причини – тоест, невъзможността в интервал от време, когато пациентът с тежко кардиологично страдание, да може да бъде докаран там, където има такъв апарат“, посочи министърът. Той допълни, че когато здравната карта докаже необходимостта от определен вид медицинска помощ, държавата ще я подкрепи.

Очаква се здравното министерство да одобри поисканата от болницата в Смолян финансова подкрепа за инвазивна кардиология на стойност 1,7 млн. лева. „Щом имаме съгласието на министъра, болницата ще пристъпи към съответните действия за получаване на строително разрешително. Базата трябва да се преустрои, защото има изисквания, свързани с безопасността на персонала и пациентите от определени видове лъчения в резултат от действията на ангиографа, който ще се монтира там“, каза д-р Дариткова.

Според нея днешната среща с министъра на здравеопазването бе много полезна, защото със заинтересованите страни са изчистени детайлите от механизма и методиката за съставяне на здравната карта, за използване на статистическата информация от всяка област и за това как се е получил крайният резултат. „Вярвам, че диалогът с министъра на здравеопазването беше полезен за всеки от присъстващите и ще даде възможност на областната комисия по здравеопазване да мотивира обосновано своето искане за запазване на някои от параметрите, които тя е предвидила в изработеният от нея вариант на областна здравна карта, за да може окончателното решение да бъде в интерес на жителите на област Смолян“, допълни народният представител.

Вирни се горе