Д-р Ася Чангалова участва в обучение по Ултразвук в Акушерството и гинекологията с международно участие

Д-р Ася Чангалова участва в обучение по Ултразвук в Акушерството и гинекологията с международно участие

Един от водещите специалисти в област Смолян по Акушерство и гинекология д-р Ася Чангалова участва в 11-тото обучение по Ултразвук в акушерството и гинекологията, което се проведе от 6-ти до 8-ми ноември в Правец.

“Тези курсове са специализирани и насочени изключително към ехографията в акушерството. На тях ние получаваме информация за новите тенденции в тази област на здравеопазването, тъй като участват колеги, които присъстват на обучителни международни курсове и споделят новостите в тази насока. Това ни помага да усъвършенстваме ехографсокото изследване, да използваме нови методи за диагностика в малформациите в развитието на плода и съответно да отстраняваме такива”, разказа пред SmolyanNews.com д-р Чангалова.

Новото, което научихме с моите колеги на този курс тази година е, че в България вече има два центъра, където се обучават колеги за Инвазивна вътреутробна хирургия, което е изключителен плюс за нашата страна и ние вече имаме възможност да изпращаме пациенти, които имат нужда от такова лечение да могат да завършат своята бременност с раждането на живо и здраво дете, сподели специалистът. "Двама водещи специалисти в тази област са провеждали обучението в Правец, единият от Израел проф. д-р Игал Волман, който се занимава с ехогарфия по време на бременност и от когото имахме възможност да чуем много интересни и актуални неща по темата. По този начин се чувстваме още по-подготвени, за да може и ние на място с притежаващата съвършена апаратура – четириизмерен ултразвук да помагаме на нашите бременни, допълни д-р Ася Чангалова. Част от другите интересни теми включени в обучението е била и гинекологичната ехография, както при фертилни жени, така и при жени в менопауза – изключително важна тема, която помага за по-добра диагностика и лечение на заболяванията при жените, допълни д-р Чангалова.

Вирни се горе