Д-р Ангел Кунчев: Болните от грип да си вземат болнични

Д-р Ангел Кунчев: Болните от грип да си вземат болнични

За разлика от другите респираторни инфекции при грипа човек не е в състояние да продължи да ходи на училище или работа и се налага да си вземе болнични. “От една страна го препоръчваме, за да не се развиват усложнение и по-леко да протича болестта, а от друга, за да намалим броя на заразяванията. Един такъв човек е източник на зараза за всички около него”, каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Всеки е карал грип и симптомите са ясни. Общо взето са тежки за разлика от останалите респираторни заболявания при, които водещи са хрема, запушен нос, лека кашлица или температура. При грипа са много силни общите симптоми като главоболие, много силна отпадналост и болки в мускулите”, поясни д-р Кунчев.

Той посочи, че начините за заразяване с грип са по въздушно-капков път от вече болен или от човек в инкубационен период, когато при него още не са възникнали пълните симптоми.

"При кихане, кашляне и говор се отделят натоварени с грип частици. Попаднат ли в носоглътката, когато ние ги вдишаме и ако попаднат на очната конюнктура те попадат в организма и настъпва заболяването”, допълни той.

Наскоро д-р Ангел Кунчев съобщи, че грипният щам “Тексас” е мутирал, поради което ще се разболяват повече хора, включително ваксинирани срещу грип. Ще има повече тежко протичащи случаи.

Тогава той цитира предупреждение от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ.

“Щамът “Тексас”, който беше включен в противогрипната ваксина, е генетично доста променен. Това означава, че може да се очаква, че няма да е толкова висока ефективността на ваксината специално спрямо него. Дори и ваксинирани, хората биха могли да се заразят с щама “Тексас”, но във всички случаи ще преодолеят болестта по-леко в сравнение с неваксинираните”, каза д-р Кунчев.

Той призова, ако хора с хронични заболявания бъдат повалени от грип, веднага да търсят лекар, защото рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Същото важи и за децата.

Вирни се горе