Четири разновидности на грипни вируси ни атакуват този зимен сезон

Четири разновидности на грипни вируси ни атакуват този зимен сезон

Очаква се през студените месеци да ни атакуват разновидности на грипните вируси “Мичиган","Хонконг”, “Бризбейн” и “Пукет”. Съществуващата 3-валентна и новата 4-валентна ваксина осигуряват висока защита срещу щамове А и В, които се очаква да са активни през този сезон.

В България първите случаи на грип се регистрират обикновено през ноември, а пикът на заболеваемост е в края на декември и началото на януари. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм за около 5-7 дни. Антибиотиците не помагат. Затова всяка есен здравните власти призовават уязвимите групи да се имунизират.

Ваксината е препоръчителна за възрастните хора над 65 години, за често боледуващите, както и за тези с хронични заболявания ( на дихателната система, на сърдечносъдовата система, заболявания на обмяната – диабет например, на бъбреците и при имунодефицитни състояния). Тъй като заразяването става по въздушно-капков път, препоръките се отнасят и за здрави хора, чиято професията предполага контакти с много хора (полицаи, войници, учители, транспортни работници, медицински служители) и вероятността да се заразят е голяма.

Препоръчително е ваксината да се направи до края на месец октомври, за да може организмът да си изработи имунитет, преди вирусите да започнат да циркулират по-активно. Ваксината не предпазва 100 %, но помага при боледуване грипът да се изкара по-леко и без усложнения.

РЗИ – Смолян разполага с 3-валентната ваксина „Инфлувак”, осигуряваща защита срещу очакваните грипни щамове. Желаещите могат да се имунизират всеки работен ден от 9,00 часа до 16,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция. Цената на ваксината е 9 лв., а на манипулацията по поставянето й – 2 лв.

Вирни се горе