Чаят и кафето гонят бактериите

Чаят и кафето гонят бактериите

Хората, които редовно консумират чай или кафе, по-рядко са носители на “супербактерията” стафилококус ауреус, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс.

Проучването обхванало 5500 американци и при извършените тестове, публикувани в изданието Annals of Family Medicine, се оказало, че тези от тях, които редовно пиели споменатите топли напитки, в 50 на сто от случаите не били носители на резистентните на метицилин стафилококи ауреус в ноздрите си.

"Очевидно това се дължи на антимикробните свойства на чая и кафето, констатира ръководителя на изследването Ерик Матесън от университета на Северна Каролина в град Чарлстън.

Сега ни предстои да установим дали употребата на тези напитки наистина снижава риска от заразяване със “златната стафилокока” в носа.

В САЩ около 1 на сто от населението е носител на бактерията, без тя да причинява заболяване, припомня агенцията. При 1,4 на сто от изследваните от Ерик Матесън пациенти била открита бактерията в ноздрите им.

Но при редовно консумиращите чай и кафе тази цифра спадала наполовина. Идеята за проучването възникнала, след като учените установили, че както в лабораторните епруветки, така и при хората, било констатирано антистафилококово въздействие на чаения екстракт или при инхалации.

По-малко било изследвано кафето, но и при него открили подобно въздействие.

“Нашето откритие ни изправя пред обещаващи нови възможности за ограничаване на резистентните стафилококи ауреус в носовата кухина, които са сравнително евтини и лесно достъпни”, заяви Матесън пред агенцията.

Вирни се горе