Болестите на органите на кръвообращението са основната причина за смърт сред населението в област Смолян

Болестите на органите на кръвообращението са основната причина за смърт сред населението в област Смолян

Основните причини за смърт сред населението в област Смолян и през 2014 г са болестите на органите на кръвообращението (клас IX от Международната Класификация на Болестите - МКБ), чийто интензитет е 890.5 на сто хиляди души от населението. На тях се дължат 62.6% от умиранията. От тези болести са починали 1 025 души - 499 мъже и 526 жени.

Сред болестите на органите на кръвообращението с най-голяма социална значимост са:

Мозъчносъдови болести, с относителен дял в общия брой на умиранията – 20.3% и честота на умиранията – 289.3 на сто хиляди души;

Други болести на сърцето (сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и трептене, други сърдечни аритмии и др.) с относителен дял в общия брой на умиранията – 16.6% и честота на умиранията – 235.4 на сто хиляди души от населението;

Исхемична болест на сърцето, с относителен дял в общия брой на умиранията – 15.1% и честота на умиранията – 215.5 на сто хиляди души от населението.

На второ място са умиранията от Новообразувания (клас II от МКБ-10), чийто интензитет в сравнение с предходната година нараства (от 242.6 на сто хиляди души от населението) на 272.8 на сто хиляди души от населението. Относителният дял в общия брой на умиранията е 19.2%.

Смъртността сред мъжете от Новообразувания е много по-висока отколкото при жените (мъже - 349.8 на сто хиляди мъже, жени - 199.8 на сто хиляди жени). На трето място са умиранията от Болести на храносмилателната система (клас XI от МКБ) с относителен дял - 4.9% и честота на умиранията - при мъжете - 89.2 на сто хиляди мъже, при жените - 50.8 на сто хиляди жени. В структурата на останалите причини за смъртност следват: Външни причини за заболеваемост и смъртност, Болести на дихателната система, Болести на нервната сиситема, Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата и др.

Относителният дял на умиранията в резултат на травми, злополуки или умишлено самонараняване, т.нар. външни причини, (клас ХХ от МКБ-10) е 3.4%. Честотата на умиранията при тях е 47.8 на сто хиляди. От умишлено самонараняване умрелите са 21 (16 мъже и 5 жени) или 1.3% от общия брой на умиранията, а честотата на умиранията е 18.2 на сто хиляди от населението. В резултат на падания са умрели 14 души (11 мъже и 3 жени) (0.9%) с честота на умиранията 12.2 на сто хиляди от населението, а от транспортни злополуки - 8 (5 мъже и 3 жени) (0.5%) с честота на умиранията 7.0 на сто хиляди от населението.

Вирни се горе