Безплатните скринингови прегледи по проект „СПРИ и се прегледай“ продължават и през 2014г.

Безплатните скринингови прегледи по проект „СПРИ и се прегледай“ продължават и през 2014г.

Извършването на безплатни скринингови прегледи по проект „СПРИ и се прегледай“ от Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания продължава до 21 септември 2014г., а финализирането на проекта е предвидено през октомври 2014г.

През месец януари се преподписаха договори с медицински специалисти от четири лечебни заведения на територията на област Смолян. Желаещи да работят по проекта в гр. Смолян са АГ специалистите д-р Чангалова, д-р Кръстева, д-р Хаджийски и д-р Чинарева в гр. Златоград. При тях ще се извършват скринингови изследвания на шийката на матката. За извършване на скринингови изследвания на млечна жлеза и дебело черво към настоящия момент в област Смолян няма преподписан договор с лечебно заведение и медицински специалисти. Поканените лица по двете локализации ще е необходимо да извършват своите прегледи в други населени места.

От началото на месец юни до края на месец декември 2013г. в Смолянска област са извършени 676 прегледa /12.48%/ от поканените общо 5416 лица:

572 жени на възраст от 25 до 60 години – за ранна диагностика на рак на шийката на матката;

22 жени на възраст от 50 до 69 години – за ранна диагностика на рак на гърдата;

82 жени и мъже навършили 50 години – за ранна диагностика на рак на дебелото и правото черво.

за периода м. юни – м. септември 2013г. – 360 лица

за периода м. октомври – м. ноември 2013г. – 287 лица

м. декември 2013г. – 29 лица

Към момента втори покани със срок до 31 март 2014 г. получават лица, попаднали в трета селекция и неявили се на преглед. Предстои извършване на допълнителни селекции, а гражданите трябва да спазват сроковете посочени в поканите, съобщи Анастасия Кисьова – регионален координатор по проекта.

Чрез проект „СПРИ и се прегледай“ се предоставя възможност на хората, включително на здравно неосигурените, да проверят своя здравен статус. Стартирането на проекта през 2013г. бе свързано с редица трудности: смяна на ръководни екипи, малък брой включили се ЛЗ от областта, не навременно предоставяне на поканите от фирмата-доставчик, кратките срокове за реализация на прегледите, трайно отсъстващи от страната лица, получили покани. Голяма част от поканените лица извършват своите прегледи в лечебни заведения извън нашата област, тъй като подлежащите на скрининг лица имат възможност да се прегледат във всяко лечебно заведение, регистрирано в системата. Удължаването на проекта през 2014г. цели да доведе до по-голям брой прегледани граждани, и съответно – до по-голям брой ранно открити случаи. Успехът зависи в много голяма степен от активността на лечебните заведения и на гражданите.

Вирни се горе