Батуми, Грузия събира изтъкнати представители на медицинската общност на поредния Седми конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум с европейска акредитация

Батуми, Грузия събира изтъкнати представители на медицинската общност на поредния Седми конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум с европейска акредитация

В периода 7 – 10 септември в Батуми, Грузия ще се проведе Седмият научен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум. Той се организира съвместно с Грузинската медицинска асоциация и университета в Тбилиси. Участие в конгреса ще вземе голяма група от България, включваща изтъкнати медицински специалисти, ректори на университети, директори на болници, членове на ръководството на Българския лекарски съюз, депутати, кметове на общини и др.

Тържественото откриване на форума ще се състои в Държавната опера на Батуми. Участниците ще бъдат поздравени от министър-председателя, министъра на здравеопазването, ректора на университета в Батуми, депутати, председателя на Грузинската медицинска асоциация – проф. Гия Лобжанидзе и президента на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов.

На събитието, освен внушителния брой участници от Грузия ще присъстват също представители на медицинските среди от Македония, Гърция, Беларус, Казахстан, Словения, Сърбия, Латвия, Русия, Испания и други.

Научната програма обхваща редица фундаментални направления на медицинската наука, като хирургия, онкология, неврология, педиатрия, ендокринология и други, а лектори са изтъкнати професори със значителен научен принос в съответните области. Сред лекторите се открояват имената на акад. Владимир Овчаров, проф. Огнян Хаджийски – заместник председател на Българския лекарски съюз, д-р Джевдет Чакъров – депутат, проф. Павел Поредош – президент на Словенската медицинска асоциация, проф. Гия Лобжанидзе , президент на Грузинската медицинска асоциация, проф. Гоце Спасовски от Медицински факултет на университета в Скопие, Македония и още над 60 лектори от различни страни.

Конгресът е акредитиран от Европейската акредитационна комисия за непрекъснато обучение по медицина с 15 европейски кредита. На форума ще бъдат връчени традиционните награди Заслужил лекар на Югоизточна Европа, както и за принос в развитието на медицинската наука, на общественото здравеопазване и други.

Днес сериозните политически и икономически проблеми и военни конфликти в различни части на света, нарастващата емигрантска вълна ангажират членовете на ЮЕМФ и представителите на медицинските среди да бъдат миротворци на бъдещето.

Целта на организаторите е събитието да спомогне за подобряване на медицинската наука и практика, за усъвършенстване на здравните системи на страните-участнички на базата на познанията и опита, които ще бъдат споделени.

Вирни се горе