Българското кисело мляко бори вирусите

Българското кисело мляко бори вирусите

Българското кисело мляко се оказва една от най-полезните храни в борбата ни с вирусите. То особено добре върви в комбинация с боровинки, които пък усилват имунитета ни. Киселото мляко съдържа естествени пробиотици, които стимулират имунната система да се бори срещу вирусите при настинка и грип, поясниха експерти. По думите им пробиотиците също така възпрепятстват размножаването на бацили. Боровинките пък са богати на ценни антиок-сиданти, които подобряват способностите на организма да се справи с вирусите. Често хората не се замиелят с какво се хранят, но започнат ли да кихат, се сещат за изпитаните рецепти на баба. Веднага им изниква в съзнанието че-санът, за който старите хора казват, че бори всякакви болести. Съществуват обаче и други храни, които са много полезни и е добре да се приемат по-често. Сила Джинджифилът все по-често се използва от българската домакиня в кухнята. Наред с това в интернет изобилства от рецепти с вълшебния корен, според които той лекува мигновено грип, сериозни заболявания и дори рак. В джинджифила има около 3% есенциални масла, на които той дължи своя екзотичен аромат. Полезните вещества в джинджифила са много – магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, натрий и протеини. Добре е обаче да се съхранява правилно, за да му се запазят свойствата. Така например изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Можете да го оставите и в хладилника, където ще запази аромата си до една година. Винаги, когато е възможно, избирайте пресен джинджифил – не само заради това, че има по-осезаем аромат в сравнение с изсушения, но и поради по-високите нива на полезни съставки. Наред с това редовният прием на джинджифил укрепва имунната система и дава сила на организма. Подобно действие има и тиквата. Тя е богата на бета-каротини и хранителни вещества, с помощта на които организмът се снабдява с витамин А. Този витамин на свой ред помага на протеините да регулират връзката между клетките, което е основата на имунната система. Също така той предотвратява развитието на рак, защото нарушаването на клетъчната комуникация е една от основните причини за появата му.

Освен че храните спомагат за по-добрия имунитет, голяма част от тях ни дават нужните вещества, за да се чувстваме по-щастливи, спокойни и красиви. Така например редовното приемане на зелето и морковите спомагат за по-весел нрав, смятат чужди учени. По принцип плодовете и зеленчуците помагат и за по-красива кожа и коса. Приоритет обаче трябва да се даде на зелените зеленчуци като спанак, зеле, чушки. Те са прекрасен източник на витамин D, който поддържа имунната система, но ако през лятото организмът много по-лесно си го набавя благодарение на слънчевите лъчи, то през зимата процесите се затрудняват. Последните изследвания показват, че по-високите нива на витамин Д помагат за предотвратяване и на такива сериозни заболявания като остеопорозата и множествената склероза. Опитайте всеки ден в менюто ви да присъстват също така кивито, грейпфрутът и портокалът, особено когато са пресни или под формата на сок. Всички те са богати на витамин С, за който от десетилетия се знае, че подпомага организма в борбата срещу настинките и разкрасява кожата на дамите.

Бадемите и слънчогледовото семе не само ще увеличат приема ви на витамин Е – още един оксидант. който ще се включва в борбата със свободните радикали, но и ще помогнат да се справите с умората и да за-пазите работоспособността си по-дълго. Не подминавайте с лека ръка и чесъна. Неговото положително въздействие върху здравето е известно от векове, а днес вече се смята за доказано, че има отношение към ефективната работа на имунната система.Пък и се смята за естествен афродизиак. За по-бистър ум спомагат и пълнозърнестите храни, картофите и бобовите растения. Тялото се нуждае от тези въглехидрати, за да произвежда енергия и ако тя не му достига, се включва защитният механизъм, който започва да ползва натрупаните в организма запаси. Това създава дефицит, който отслабва защитните сили и забавя работата на мозъка.

Вирни се горе