Бабинден празнува Родилно отделение в смолянската болница

Бабинден празнува Родилно отделение в смолянската болница

40 са новородените от началото на годината

С 40 бебета, родени от началото на годината АГ – отделението в МБАЛ „Братан Шукеров” в Смолян посрещна празникът на Родилната помощ, известен още в страната ни като Бабинден. Новородените тази година са с 10 повече в сравнение със същия период на миналата.

Празникът започна с традиционното ритуално поливане на ръцете на началникът на Родилното отделение д-р Стефан Тодоров и наричането: „Както се плъзга леко сапуна, тъй леко да се раждат децата, да растат здрави, красиви, весели, горди, борбени и щастливи, с ум и талант да покоряват света, с дух и сърце да пазят и милеят за род и родина». Бабинден е български празник, свързан със семейните обичаи, в който се благодари на жените, които са изродили децата в семейството. По традиция всяка година представители на читалище „Балкански просветител” идва в АГ отделение със специален поздрав към хората, чийто ръце първи поемат новороденото.

Началникът на Родилното отделение д-р Стефан Тодоров посочи, че миналата – 2015 година новородените са били 508. „Техният брой е по–малък от предходната 2014 година, но пък има областни в страната, които са по-големи от нашата, а ражданията са по-малко”, каза д-р Тодоров. Добрата новина и тази година е, че няма нито една майчина и детска смърт. „Зад всички тези цифри и показатели стои труда на колегите, на които искам да благодаря за всеотдайния им труд ежеминутно, за високия им професионализъм», обясни началникът на АГ отделението. Той пожела преди всичко здраве, късмет и повече здрави новородени и щастливи родители.

Д-р Тодоров изказа благодарности и на ръководството на смолянската болница, на областната и общинска управи и припомни, че в лечебното заведение вече функционира кабинет за майчино и детско здраве – с психолог, социален работник и акушер, където всяка бъдеща майка може да получи съвет и професионална помощ, напълно безплатно.

Поздравления и благодарности на празнуващите на Бабинден поднесе и директорът на болницата д-р Марин Даракчиев. Той пожела здраве, безпроблемни раждания и статистиката догодина поне да се задържи Пожелавам най-вече здраве и безпроблемни раждания, а броя на новородените през тази година поне да се запази същия.

Смолянските ръководни институции не пропуснаха и този Бабинден. Зам. областният управител Адриан Петров и сектаря Момчил Николов поздравиха лекари, сестри и акушерки, благодариха им и ги зарадваха с цветя.

След това деца от групата по народни танци на Снежа Ескеджиева и певческата група при читалище „Балкански просветител” в Райково зарадваха празнуващите с песни и танци, а накрая всички заедно се хванаха на хоро.

Повече снимки от събитието вижте в “Галерия”.

Вирни се горе