931 студенти дариха кръв през есенната кампания за доброволно кръводаряване

931 студенти дариха кръв през есенната кампания за доброволно кръводаряване

931 студенти дариха кръв по време на Националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. 439 от тях станаха кръводарители за първи път, съобщиха от здравното министерство.

Кампанията беше организирана за 16-та поредна година от Министерство на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология, с подкрепата на БЧК, студентски и неправителствени организации.

В рамките на традиционната есенна кампания по кръводаряване от 17 октомври до 12 декември бяха поведени 58 акции в 31 факултета във висши учебни заведения. През тази есен за първи път към кръводарителската кампания се присъедини и Международно висше бизнес училище в Ботевград.

През 2011 г. 1743 студенти подкрепиха кръводарителските кампании. За сравнение през 2009 г. техният брой е бил 1228. Основната цел на Националната кампания е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване като първа стъпка при осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти, отчитат от министерството.

Благодарение на проведените и през тази година инициативи се запазва тенденцията за увеличаване на броя на кръводарителите. До средата на декември близо 169 000 души са дарили кръв, докато през 2000 г. те са били 148 449. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е те да бъдат поне 185 000 на година.

Вирни се горе