9 храни подобряват паметта и концентрацията

9 храни подобряват паметта и концентрацията

Храната, която консумираме ежедневно, влияе върху мозъчната биохимия и функцията на невроните

По този начин въздейства и върху съня, настроението и поведението ни. Има обаче няколко вида натурални продукти, които помагат за подобряване на паметта, настроението и здравето на организма като цяло. Ето кои са те:

Риба (сьомга, риба тон, треска, сардини)

Рибата е богата на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са от съществено значение за подобряване на паметта в ранна детска възраст.

Ябълки

Ябълките съдържат витамин C и антиоксиданти, които защитават мозъка от въздействието на свободните радикали. Помагат и в борбата срещу болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Освен това понижават вредния холестерол. Предпазват и от сърдечносъдови заболявания. Препоръчително е да консумирате ябълките, заедно с кората, за да може организмът ви да усвои наличието на пектин в нея.

Червени плодове

Те са богати на витамин C, фолиева киселина, лимонена киселина, калций, калий, магнезий и антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на преждевременното стареене. Също така подобряват паметта.

Яйца

Яйцата съдържат витамини (включително витамин B4, познат още като холин) и минерали, изключително полезни за нервната система. Холинът е от съществено значение за подпомагането на обучението при деца и насърчаване на паметта при възрастни.

Сушени плодове

Те са богати на минерали като калий, калций, фосфор, цинк, желязо, магнезий и витамини E и B. Помагат и за подобряване на мозъчната дейност, също така предпазват и от сърдечносъдови заболявания.

Ядки

Консумацията на шепа ядки дневно може да съдейства за стимулиране на познавателната дейност и насърчаване на паметта и концентрацията.

Зехтин

Зехтинът поддържа структурата на нервните окончания и целостта на кръвоносните съдове.

Черен шоколад

Той помага за подобряване на кръвообращението в мозъка, стимулира мозъчната дейност и служи като естествено средство за превенция на сърдечносъдови заболявания. Какаото, съдържащо се в него, предпазва от преждевременно стареене и намалява риска от развитие на хипертония и диабет.

Целина

Целината помага за предотвратяване на преждевременното стареене, пречистване на кръвоносните съдове и стимулиране на мозъчната дейност.

ZDRAVE.TO

Вирни се горе