73-ти сме по здраве в света

73-ти сме по здраве в света

България заема 73-то място от 145 държави в класацията на американската компания за финансови анализи Bloomberg за най-здравите нации в света. В класацията са включени държави с население над 1 милион души, за които е открита информация за определени здравни индикатори в базата данни на Световната здравна организация, Обединените нации и Световната банка.

Класацията се оглавява от Сингапур, а челната десетка се допълва от Италия, Австралия, Швейцария, Япония, Израел, Испания, Холандия, Швеция и Германия. На дъното са Конго, Лесото и Свазиленд. Южната ни съседка Гърция е на 16-та позиция в класацията, Албания е 38-а, Румъния също ни изпреварва и е на 69-о място. Непосредствено преди България се нарежда Саудитска Арабия, веднага след нас е Сърбия.

Авторите на класацията обясняват, че тя е формирана въз основа на фактори и рискове като очаквана продължителност на живота, причини за смъртност, тютюнопушене и употреба на алкохол сред населението, дял на хората с наднормено тегло, висок холестерол, високо кръвно, обхват на имунизациите и др. Прогнозите са, че ще продължаваме надолу, заради невъзможността да променим ситуацията в системата на здравеопазването.

Вирни се горе