71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално

71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално

71% от лекарите в България са неудовлетворени професионално и 69% не се чувстват защитени от съсловната организация

Това сочат резултатите от национално изследване, проведено сред 720 лекари от 94 населени места от страната през февруари-март тази година,съобщиха от Сдружение Български лекар.

Изследването извърши екип от професионалисти на Сдружение „Български лекар” под формата на анкета сред лекарите, с цел да се установят основните фактори, които влияят върху тяхната удовлетвореност.

Изследването се проведе електронно с помощта на изследователски инструмент-въпросник. При съставянето на въпросите се ползва опит от подобни изследвания, проведени сред лекарите в Швейцария, САЩ и Англия, както и в Македония (HEALTHGROUPER). Финалният въпросник е адаптиран към целта на изследването и ситуацията в страната. Съставен е от 22 въпроса.

Анализирани са факторите, определящи удовлетвореността на лекарите от приходите, сигурността на работното място, сътрудничеството с колеги и работната атмосфера, имиджа в обществото, в семейството и сред приятелите, както и сред пациентите. Тук са включени и въпроси, свързани с условията на труд и качеството на здравното обслужване; евентуален интерес за промяна на работното място и общото удовлетворение от работата като лекар в България.

Отделна група въпроси се отнася до удовлетвореността от реформите, които се провеждат в здравеопазването, Националния рамков договор и ръководството на съсловната организация.

Имаше и два открити въпроса с възможност да се коментира, а именно:

Какви препоръки имате към БЛС и неговата дейност? Какво най-много НЕ ви харесва в работата ви като лекар в България?

За да се опрости графичното представяне на резултатите отговорите са групирани в три групи: „недоволни”, „доволни” и „неутрални”.

В случай, че имате допълнителни въпроси по анкетата, можете да се обадите в Сдружение „Български лекар” на тел. 02 85 48 782 или да изпратите e-mail: sbl.bulmed@gmail.com.

На въпроса „Доколко сте доволни от следните аспекти от Вашата дейност като лекар?” 60% от лекарите са изразили неудовлетвореност от заплатата, която получават.

Над 50% са и недоволните от възможностите за допълнителни приходи. По-положителна е само оценката, която лекарите дават на сигурността на работното място.

50% от анкетираните не са доволни от статута си на лекар в обществото. Резултатите показват малко по-висока степен на удовлетвореност от отношението на пациентите и семейството.

Тревожна тенденция е, че 79% от лекарите се оплакват от стрес в работата си, 8% са неутрални и едва 13% нямат такива проблеми. А при работа под стрес резултатите никога не са най-добрите. Тогава и вероятността за грешки е голяма. Недопустимо е лекари да работят под стрес.

УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ РЕФОРМИТЕ:

90% от анкетираните не са доволни от реформите в сектора.

За съжаление резултатите от анкетата сочат, че според лекарите тези, които трябва най-активно да защитават техните интереси – ръководството на съсловната организация – изобщо не правят това. Ето какви отговори се получиха на въпроса:

ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ФУНКЦИИТЕ СИ РЪКОВОДСТВОТО НА БЛС?

69% от лекарите смятат, че ръководството на съсловната организация не изпълнява функциите си. 15% са неутрални а 16% дават относително положителна оценка.

Като пряко следствие от това, че БЛС не осигурява необходимата защита на лекарите идва и неудовлетворението от Националния рамков договор:

УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ НРД 2012

75% не са удовлетворени от параметрите на НРД 2012. Доволни и много доволни изобщо липсват, а частично доволни са едва 9%.

На въпроса „Възнамерявате ли да смените работното си място?” 32% са отговорили утвърдително. Това е изключително висок процент предвид усилията и продължителното обучение, които са необходими за придобиване на медицинска квалификация. Той отразява обезпокоителната тенденция от пренаситеност с медицински специалисти в миналото сега да се отчита дефицит в някои специалности.

Още повече, че 56% от търсещите промяна желаят да напуснат страната. 19% биха желали да преминат от държавния в частния сектор, а 12% са готови дори да сменят професията си.

На фона на всичко това съвсем логичен е и отговора на почти половината лекари (47%), че не биха препоръчали професията си на младите.

Общата неудовлетвореност от работата като лекар е 71 %. Тук коментарите са излишни.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

  1. 60% от лекарите не са доволни от заплатата, която получават.

  2. 50% от лекарите не са доволни от статута си на лекар в обществото.

  3. 79% от лекарите се оплакват от стреса в работата си.

  4. 90% не са доволни от реформите в сектора.

  5. 69% смятат, че ръководството на съсловната организация не изпълнява функциите си

  6. 75% не са удовлетворени от НРД 2012

  7. Почти половината лекари не биха препоръчали професията си на младите.

  8. Общата неудовлетвореност от работата като лекар е 71 %

  9. 56% от търсещите промяна желаят да напуснат страната.

Вирни се горе