Здравните заведения в Смолянско са седем, в тях има 747 легла

Здравните заведения в Смолянско са седем, в тях има 747 легла

Към края на 2011 год. в Смолянска област са функционирали 7 заведения за болнична помощ със 747 легла в тях. Осигуреността на населението с болнични легла e 620 на 100 000 души при средно за страната – 647. Пет са многопрофилните болници в областта с 556 легла, съобщиха от Териториално статистическо бюро в Смолян

Заведенията за извънболнична помощ са 28 с 4 легла за краткосрочно лечение, другите здравни заведения са 5 със 70 легла. Със 7% е намалял легловият фонд в областта в сравнение с 2010 год.

Намалява броя на заведенията за болнична помощ. В съответствие с измененията в Закона за лечебните заведения дейността на Областен диспансер за ПФЗС преминава към многопрофилната болница.

Към другите здравни заведения се отнасят Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна инспекция, Дома за медико-социални грижи за деца и хосписите.

В сравнение с края на 2010 г. броят на тези заведения намалява поради структурните промени, извършени в системата на здравеопазването и обединяването на Регионалния център по здравеопазване и Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, уточниха от статистиката.

Вирни се горе