57 медицински сестри се обучаваха за превенция на хиподинамията и гръбначните изкривявания при децата

57 медицински сестри се обучаваха за превенция на хиподинамията и гръбначните изкривявания при децата

Заместник-областният управител Андриян Петров и директорът на Регионална здравна инспекция-Смолян д-р Мими Кубатева откриха обучение на тема „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания” с гост-лекторите от Национален център по обществено здраве и анализи-София – гл.ас.д-р Красимира Костадинова и гл.експерт Анна Димитрова.

Петров приветства, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, обучаващите се 57 медицински сестри, обслужващи детски градини и учебни заведения на територията на област Смолян, лекторите и представителите от РЗИ-Смолян.

„Ние следим с притеснение всичко, което се случва в сферата на здравеопазването – сектора, в който работите. Вие сте онези светли очи, които виждат първоначалните проблеми, увреждащи здравето на нашите деца в детските градини или в началното образование. За нас е притеснителен фактът, че в България работят около 8000 фелдшери и медицински сестри в детските градини и в учебните заведения, при изключително лоши условия с минимално заплащане. Този проблем често е споменаван, както от областния управител г-н Славов, така и от мен, като ресорен заместник-областен управител. Ние продължаваме да даваме предложения до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката час по-скоро проблемите в тази сфера да получат своето разрешение, защото вие заслужавате по-добри условия на труд, защото една система, която не се реформира и в която няма приемственост, е застрашена от изчезване. Всичките усилия, които се правят през годините за реформиране на здравния сектор, за съжаление, не дават до момента очакваните резултати. В същото време българското общество е длъжник на работещите в сферата на здравеопазването, защото да бъдеш лекар, да бъдеш медицински работник е високохуманна професия, която заслужава уважение и респект. Вие сте пример за това, как в нашия край, в нашия регион, където една медицинска сестра или един фелдшер трябва да обслужват няколко детски градини и няколко учебни заведения, продължавате да бъдете на своите работни места и съвестно да изпълнявате задълженията си, за което искам да ви благодаря от свое име и от името на областния управител.”

Заместник-областният управител ги призова да изказват гласно проблемите си, да се води градивен диалог между институциите и заедно, с взаимни усилия да се търси решение на проблемите, както в сферата на здравеопазването, така и във всички останали обществени сфери. В заключение Петров пожела успех на форума.

Д-р Кубатева уточни, че това мероприятия е част от работата на РЗИ по Националната програма за профилактика на хроничните незаразни заболявания.

„Разглежданата днес тема е сред водещите здравни теми в нашата страна, и не само в България. Тя е свързана с хиподинамията, водеща в последствие до гръбначно изкривяване. Темата е важна, защото обездвижването и ниската двигателна активност са основните рискови фактори. Младите хора все повече се обездвижват. Оказва се, че почти половината от децата на България не спортуват и носят всички свързани с това рискове за отрицателни последствия върху здравето. Всичко това може да бъде променено и ние с вас сме фактор за тази промяна.” Директорът на РЗИ-Смолян изказа благодарности към Областна управа за протегнатата ръка и доброто сътрудничество, както и към гост-лекторите от Национален център по обществено здраве и анализи-София.

Обучението „Работата на медицинската сестра в учебни и детски заведения за превенция на хиподинамията и на гръбначните изкривявания” се провежда от РЗИ-Смолян в партньорство с Областна администрация Смолян. В рамките на форума гл. експерт Анна Димитрова представя темата, свързана със „Здравните рискове при ниска двигателна активност”, а гл.ас.д-р Красимира Костадинова говори по темата: „Гръбначни изкривявания”.

Вирни се горе