5 000 лекари готови да напуснат България

5 000 лекари готови да напуснат България

Близо 90% от лекарите в България изпитват силна неудовлетвореност от реформите в здравния сектор.

Това показват предварителни резултати от проучване за удовлетвореността на лекарите от работата им, направено от международния интернет проект www.healthgrouper.com в периода 2 – 14 март и цитирано от zdrave.net.

В допитването са участвали общо 255 лекари от 55 населени места в страната, представители на 54 различни медицински специалности.

На въпроса „Доколко сте доволни от реформите в здравния сектор и как те се отразяват на Вашата работа като лекар?" над 87.2% от анкетираните лекари са отговорили, че са недоволни. 52.2% са “много недоволни”, 27.2% са се определили като “недоволни”, а 7.8% – “отчасти недоволни”.

Само 5% от общия брой анкетирани медици са дали отговор “отчасти доволни”. Нито един от анкетираните не е избрал опцията “много доволен”, а 7.8% от анкетираните нямат мнение.

И лекарите, работещи в държавния сектор, и тези в частния, изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална – 95% в държавните болници и 85% от частните практики.

Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78.6% обмислят да заминат в чужбина, а значително по-малък процент (16.5%) искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор.

Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си. Въз основа на тези данни, авторите на изследването посочват, че 4-5 000 лекари от 35 000 работещи в здравната система на България обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност.

Характерният профил на лекар, желаещ да замине в чужбина, е мъж или жена на възраст между 36-45 години, със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващ в държавна болница, недоволен от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.

В по-голям брой от коментарите лекарите посочват, че биха останали в България, ако се определят ясно правилата на работа и политиката на Министерството на здравеопазването.

На въпроса “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?”, 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. Тревожно висок процент от анкетираните доктори – 29% – заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.

Пет са основните групи проблеми, които определят причините за недоволството от работата на лекарите в България.Това са ниските заплати и начина на финансиране от страна на НЗОК, многото и сложни административни процедури, неясните и частични реформи, липса на визия за развитие на здравната система, отношението на обществото и медиите към лекарите – корупцията в здравеопазването.

Вирни се горе