42 мъже и жени бяха прегледани безплатно в Мугла

  42 мъже и жени бяха прегледани безплатно в Мугла

Оценявайки важната роля на профилактиката за здравето на хората, ръководството на Регионална здравна инспекция – Смолян съдейства за провеждането на прегледи сред населението в отдалечените и труднодостъпни населени места в нашата област. Екип от УМАЛ „Каспела” – Пловдив ( 5 лекари-специалисти и 3 медицински сестри) извърши безплатно комплексно изследване на жители на с. Мугла, включващо:

Подробна анамнеза:

Запознаване с медицинските документи на пациентите;

Измерване на ръст и тегло с изчисление на Индекс на телесна маса за определяне степента на наднорменото тегло;

Измерване на пулс и артериално налягане;

Експресно измерване на кръвна захар и общ холестерол;

Измерване на костна плътност;

Ултразвуково изследване на щитовидна жлеза.

От прегледите се възползваха 23 жени и 19 мъже на възраст от 46 до 81 години. Кметът на Мугла Даниела Кубинска благодари за проявеното човеколюбие, тъй като селото е без личен лекар вече седма година, и изрази надежда за по-чести подобни инициативи.

„Регионална здравна инспекция – Смолян ежегодно провежда кампании за профилактика на различни заболявания като рак на млечна жлеза, остеопороза, простата и др., но от тях имат възможност да се възползват само живеещите в областния град и близките села. За да откликнем на нуждите на хората в отдалечените и труднодостъпни населени места в област Смолян, ще се радваме на сътрудничество от страна и на други лечебни заведения” – каза директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

Вирни се горе