4 пъти повече са болните от захарен диабет

4 пъти повече са болните от захарен диабет

Честотата на захарния диабет в България е нараснала четири пъти за последните 10 години. Това съобщиха лекари-специалисти в Плевен в навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. За последните 20 години диабетът сред децата се е увеличил двойно – от 6,2 на 100 000 на 12 на 100 000 детско население, уточниха медиците, като се позоваха на данни на “Ново – Нордиск”.

Според оценки в Европа над 23 милиона възрастни хора в Европейския съюз страдат от диабет, като разходите за здравното им обслужване са между 5 и 10 на сто от общите здравни разходи.

В света през миналата година диабетът е причинил смъртта на над 4,5 милиона души, а са изразходвани над 465 милиарда долара за лечение от тази болест.

Очаква се през 2030 г. заболелите да достигнат 552 милиона души, допълва БТА.

Причина за негативната тенденция според специалистите е, че хората водят все по-застоял живот, хранителните им навици се променят към по-нездравословни, не извършват достатъчно физически упражнения всекидневно. Ако младите хора продължат по този път, заболяванията от диабет ще се увеличават, прогнозираха медиците.

316 000 са диабетиците у нас с поставена диагноза. Други 204 000 обаче имат диабет, без да знаят това.

Не по-малко от 150 минути седмично да бъде активната дейност, съветват лекарите, като тя трябва да включва между 7000 и 10 000 крачки на ден.

Специалистите са убедени, че диабетът и сърдечносъдовите заболявания са в тясна зависимост с размера на талията. Нейното измерване би могло да помогне за предотвратяване на по-нататъшното развитие на заболяването.

Вирни се горе