380 хиляди жени у нас с остеопороза

380 хиляди жени у нас с остеопороза

В България 380 000 жени имат остеопороза, а 400 000 страдат от предшестващото я заболяване – остеопения. Това оиказват данни на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, цитирани от БНТ.

Тазгодишният доклад на Международната фондация по остеопороза показва, че е много голяма тежестта, която оказва остеопорозата върху световната икономика. Според изчиследнията само за една година тя се равнява на 32 млрд. евро за Европа и 20 млрд. долара за САЩ .

На всеки три секунди в света някой получава остеопорозна фрактура, твърди още Международната фондация по остеопороза.

Остеопорозата е състояние, при което костите стават чупливи вследствие загуба на калций. Тя се превръща в нарастващ проблем за общественото здравеопазване, алармират специалисти.

Всяка втора жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст получава фрактура. При жените този риск е по-голям, отколкото от рак на гърдата, яйчниците и матката, взети заедно. При мъжете рискът е по-висок в сравнение с този от рак на простатата, коментират експертите.

Остеопорозата е заболяване, еднакво по разпространение с високото кръвно налягане и повишения холестерол. Приблизително 50 процента от хората с една фрактура получават нова, като вероятността от следващи фрактури нараства експоненциално, предупреждават лекари.

Вирни се горе