22-26 април - Европейска имунизационна седмица

22-26 април - Европейска имунизационна седмица

В периода 22-26 април 2014 г. се организира Европейската имунизационна седмица. Основната цел на кампанията е да се повиши имунизационния обхват на населението и правото на всеки гражданин да бъде защитен от ваксинопредотвратими заболявания. Тази година посланието на кампанията е осигуряването на достъп на рисковите групи до задължителните имунизации и върху осъвременяването на националния имунизационнен календар. Имунизирането на всяко дете е жизнено важно за предпазване от инфекции и заболявания.

В българския имунизационен календар, който вече е много близък до този в развитите европейски държави, са включени ваксини срещу доста заразни заболявания: туберкулоза, вирусен хепатит тип В, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, менингити и други инвазивни инфекции, причинявани от хемофилус инфлуенце тип В и пневмококи, морбили, епидемичен паротит, рубеола, бяс, Кримска хеморагична треска и коремен тиф. Всяка година Министерството на здравеопазването осигурява над 10 млн. лв. за закупуването им. Те се предоставят безплатно на всички български граждани. Средният за страната имунизационен обхват е между 90% и 95% при повечето ваксини, а в област Смолян той варира между 96% и 98%. В РЗИ – Смолян няма съобщени от медицинските специалисти случаи на нежелани реакции след ваксинация.

Необхващането на хората с необходимата имунопрофилактика би могло да провокира емидемии от някои вече забравени заболявания. Най-пресен пример е епидемията от морбили у нас, която започна през пролетта на 2009 г. от Източна България и до есента обхвана и други области в страната. Най-засегнати бяха Сливен, Пловдив, Разград, Ямбол и Бургас, имаше и смъртни случаи. Общо заболелите деца бяха над 24 000 и за съжаление 24 от тях починаха. В област Смолян от морбили заболяха общо 98 лица в голямата си част от община Девин.

През последните години у нас се забелязва тревожна тенденция за противопоставяне на имунизациите при малки деца. Антиваксиналните настроения стават все по-агресивни, разпространяват се бързо и обхващат немалки групи от населението. Сред тях се очертават остро негативни нагласи, почиващи на различни предразсъдъци, заблуди, тенденциозни информации, митове и конспиративни теории за вреда от ваксините. Общото при всички е страхът от постваксиналните реакции и усложнения. Това са и най-честите мотиви на родители от област Смолян отказали имунизации на своите деца (един родител през 2013г. и 2 през 2012г. ). Негативните нагласи сред тези хора биха могли да се преодолеят не толкова чрез предвидените в Закона за здравето санкции, а чрез консултации и получаване на обективни данни от медицинските специалисти. В РЗИ – Смолян функционира имунизационен кабинет, в който се извършват безплатни имунизации на подлежащите лица без избран личен лекар. В него всеки желаещ може да получеи необходимата информация не само за ползите, а и за евенуалните рискове при поставяне на всяка ваксина, да научи какви са възможните симптоми на нежелани реакции и към кого да се обърнат при възникнал проблем. Специалистите от отдел „Противоепидемичен контрол” правят това, защото според тях, когато един родител взема решение за ваксинация на своето дете, той трябва да е добре информиран и спокоен за направения избор. Защото „Информираният човек се манипулира трудно”.

Д-р Сийка Чернева – директор на дирекция ”Надзор на заразните болести” при РЗИ – Смолян.

Вирни се горе