14 февруари – Ден за безопасно сексуално поведение

14 февруари – Ден за безопасно сексуално поведение

РЗИ – Смолян ще отбележи 14 февруари, Ден на влюбените и ден за насърчаване на безопасното сексуално поведение, чрез инициативи в студентската общност на града ни.

На 14 февруари във филиала на ВСУ „Черноризец храбър” ще се проведе изнесено, безплатно и анонимно изследване за ХИВ/ СПИН. То ще бъде придружено от прожекция на филма „Ти гониш”, с възможност за дискусия на тема: „Предпазването от ХИВ/ СПИН – отговорност към себе си и другите”. Всеки от присъединилите се млади хора ще получи презерватив, придружен от любовен стих на световно известен автор. На 23 февруари същата инициатива ще се проведе и в ПУ „Паисий Хилендарски” – Филиал Смолян.

Традиционно всеки, пожелал да провери своя ХИВ статус ще може да направи анонимно и безплатно това през целия месец февруари в кабинета на РЗИ .

Над 33 милиона хора по света живеят с ХИВ, вируса на СПИН,съобщиха от РЗИ-Смолян.

Повече от 5.4 милиона от тях са млади хора на възраст между 15 и 24 години. Около 3.1 милиона са момичета, а 2.2 милиона са момчета. На всеки 12 секунди един човек някъде по света се инфектира с ХИВ На всеки 30 секунди това се случва на един млад човек На всеки 16 секунди един умира от СПИН Предполага се, че в България с ХИВ живеят над 4 000 души, като 3 000 от тях не знаят това Половината от инфектираните у нас са на възраст под 30 години

По данни на Министерството на здравеопазването, през 2011 г. броят на официално регистираните ХИВ-позитивни у нас достигна 1438. Новооткритите са 166 човека. От тях 63 са младежи на възраст от 17 до 29, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица,съобщи Деница Иванова,ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Смолян.

Вирни се горе