121 млн. души по света страдат от депресия

121 млн. души по света страдат от депресия

Депресията се превръща в новата болест на народа и засяга все повече хора с много добри финансови възможности, показаха резултати на две независими едно от друго изследвания, огласени в германските медиим цитирани от БНР

Според екип на института за социална медицина в Лайпциг, 121 милиона души по света страдат от депресия. От тях 15 % са във високо развитите държави, сред които е и Германия.

Броят на психическите разстройства през последните 20 години значително е нарастнал. Ако през 2000-та година 11 % от психическите заболявания са били депресии, те вече са 23 % сред хората в работоспособна възраст.

„Прегарянето" в бизнеса, постоянният стрес и страхът от загуба на работата са фактори, изпреварващи личните емоционални и семейни проблеми като предпоставки за развитие на болестта.

Друга тревожна тенденция е необходимостта от по-продължително клинично лечение на депресията.

Все по-често на пациенти, страдащи от депресия се предлагат психотерапии или групи за лечение сред природата.

Около 20 % от финансово стабилните хора в Германия имат депресивни симптоми.

При по-бедните финансово този процент е 5,5. Ако за жените като цяло раздяла или загуба на партньор, или на член от семейството е все още най-тежкият фактор за депресия, то при мъжете категорично се оформя страхът от загуба на пари, социално положение и престиж или оставането на улицата.

Вирни се горе