114 223 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар

114 223 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар

В периода от 1 до 30 юни 2013 г. 114 223 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар. Най-голям е техният брой в София – 22 499 души, а най-малък е в Силистра – 1420 души.

Основните причини за смяна са: прекратен договор с общопрактикуващ лекар, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Всички здравноосигурени лица имат право да сменят личния си лекар два пъти годишно – през юни и през декември. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината.

Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар.

Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

Вирни се горе