10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН, ПОСВЕТЕН НА ДВИЖЕНИЕТО

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН, ПОСВЕТЕН НА ДВИЖЕНИЕТО

Световният ден за насърчаване на физическата активност се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Ползите от ежедневната двигателна активност са много:

• повишава самочувствието, подобрява настроението и намалява стреса, подобрява производителността на труда;

• поддържа костите, ставите и мускулите в добро състояние, тъй като подобрява обмяната на веществата и повишава устойчивостта на организма;

• оказва благоприятно въздействие върху стойностите на кръвното налягане, телесното тегло и серумния холестерол;

• допринася за нормализиране на нивата на глюкозата в кръвта;

• подобрява функционалната годност на организма, което е особено важно за старите хора, за да живеят пълноценно без чужда помощ;

• намалява риска от остеопороза при лицата, които от ранна детска възраст са се занимавали с физически упражнения, защото имат по-масивна и по-малко чуплива костна система;

• повишава костната плътност и намаляват риска от счупвания при жените, които преди менопауза за повече от една година са били физически активни;

• намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания (два пъти) при физически активните хора в сравнение с този при лицата, неупражняващи физическа активност.

Резултат може да се постигне чрез минимум 150 минути умерена физическа активност седмично за хората във възрастовата група 18-64 години, включваща ходене или каране на колело, работна дейност, домашни задължения, практикуване на спорт или планирани ежедневни занимания, такива свързани със семейството или участие в обществени мероприятия.

Препоръчваната от Световната здравна организация физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Направено проучване в страната ни обаче показва, че с такава активност са само 24 % от анкетираните деца, а 35 % от учениците са физически активни по-малко от два дни в седмицата. Като сериозен фактор за обездвижването се посочва времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета или мобилния телефон.

Проведено през 2017 г. проучване сред смолянски ученици на възраст 14 – 18 години показа, че имат добра физическа активност – 35 % спортуват ежедневно, а 20 % един или два пъти в седмицата. 70 % от анкетираните предпочитат да ходят на училище пеш, а 8 % правят това с велосипед. Добре информирани са за ролята и значението на физическите упражнения и спорта за укрепване на здравето, но 12 % въпреки това остават пасивни в свободното си време, аргументирайки се с подготовка на уроците за следващия ден или мързел.

Децата са родени да играят, да тичат, да се движат. Проучвания сочат, че тези, които са били физически активни 20 минути преди тест или контролно, постигат по-добри резултати от съучениците си. Участващите в краткотрайни забавни упражнения успяват по-лесно да се фокусират върху своята домашна работа, в сравнение с останалите, а дори само 5 минути умерена физическа активност може значително да подобри концентрацията им в час. Според специалистите физически активните класове подобряват своите резултати в сферата на математиката, хуманитарните науки, четенето и правописа, а общото физическото благосъстояние може да повиши успеха им в училище с до 40 %.

За да насърчи учениците към повече двигателна активност, РЗИ – Смолян ще проведе 3 спортни празника под мотото: „Спортът възпитава, а движението забавлява„ – на 22.05.2018г. в ОУ „Стою Шишков” – Смолян, на 25.05.2018г. в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Смилян и на 01.06.2018г. в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров” – Смолян. Забавните игри ще се проведат в две категории – за ученици от 1 до 4 клас и за ученици от 5 до 7 клас.

Спортните празници под мотото: „Спортът възпитава, а движението забавлява„ ще бъдат осъществени като част от Седмицата на физическата активност и спортa – MOVEWeek, която се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включват общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Инициативата в България се координира от сдружение BG Бъди активен. Повече за MOVEWeek можете да намерите тук: https://goo.gl/8rYn8X Не забравяйте – животът изисква движение!

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе