Жегата в страната понапълни легловата база в Смолянско

Жегата в страната понапълни легловата база в Смолянско

Хит на туристическия сезон в Родопите са араби и турци на спа процедури в Девин

След необичайно хладното лято и печалните наводнения в цялата страна, жегата от средата на август понапълни хотелите и къщите за гости в смолянската част на Родопите. Конкуренцията в презастроеното Пампорово е свалила хотелските цени за полупансион (басейн, сауна, блок-маси) в комплекса “Форест нук” до дъмпинговите 30лв./човек в двойна стая.

В Девин най-луксозният спа хотел “Персенк” е пълен с араби и турци, заради привлекателни пакетни цени и целенасочена пазарна политика. Спокойната родопска прохлада със сигурност допълва комфорта на забулените дами от Ориента, които щастливи шляпат чехли в модерния спа център. Опашките пред родопските пещери Дяволско гърло, Ягодина и Ухловица не се разколебават дори при вида на препускащите по тесните каньони огромни самосвали с чакъл.

Иначе популярните туристически дестинации Широка лъка и Златоград изглежда са принудени от слабия летен сезон да свалят снобарските си цени до 40 лв./стая със закуска. Друг хит на тазгодишния родопски сезон е Гераница – последната махала на с. Горна Арда, току до вътрешнообщностната ни граница с Гърция. Там “Родопският чифлик” на местния ентусиаст Емил привлича познавачите с автентична екологична кухня без електричество.

Ако не настъпят прогнозираните нови поройни дъждове след големите летни празници на Бачковския манастир и Широка лъка (15.08.14), има вероятност загубите на туристическия бранш в Родопите да се преодолеят в значителна степен, тъй като от началото на септември се очаквала дълга и топла есен. Модерното напоследък съчетание български Родопи и гръцко Беломорие със сигурност добавя привлекателност за туристите от „вътрешността", дори и след откриването на новата учебна година.

Илия Тодоров – Туристическо дружество “Перелик”

Вирни се горе