За първи път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в ПАМПОРОВО

 За първи път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в ПАМПОРОВО

На 3 януари се открива ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ на „София Филм Фест” в ПАМПОРОВО

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Пампорово АД, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

В рамките на четири дни – от 3 до 6 януари в поливалентната зала на хотел Перелик в кк. Пампорово ще има специални срещи с нови, некомерсиални, световни и български заглавия.

Пилотното издание на „София Филм Фест в Пампорово” ще бъде открито в 20,00 часа на 3 януари (събота) с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев, който се очаква да бъде представен от неговия продуцент Стефан Китанов, а след прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с него. „Светът е голям” е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар”, едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката…

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е разказ за съдбата на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо бай Дан предприема пътешествие с тандем и табла в търсене на самия себе си. България, 1980. Безоблачното детство на Алекс в малък провинциален град е помрачено. Милицията изисква баща му да шпионира дядо му бай Дан, местния цар на таблата. Семейството решава да емигрира на Запад. 25 години по-късно Алекс е в немска болница след тежка катастрофа, в която загиват родителите му. Бай Дан заминава за Германия, където отново започва да учи внука си на табла, измъква го от болницата и двамата тръгват на път. По време на това пътуване паметта на Алекс бавно се възвръща, а с нея и желанието му за живот.

Вторият филм, предвиден за първия фестивален ден в Пампорово е с начален час 22,00 часа и е сред най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати”. Представители на творческия екип ще представят филма. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката. Филмът получи наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, а също бе обявен за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.

В 23,30 часа даваме старт на последния филм от първия фестивален ден. Под шокиращото мото „Забрави за любовта!” е време за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

Вторият фестивален ден е 4 януари (неделя), който стартира с определения за филм на годината на Международния Freeski филмов фестивал в Монреал – „Almost ablaze”. Филмът е глобално пътешествие, в което изкусната кинематография предава най-авантюристичните ски-стилове на планетата. Публиката буквално се потапя в изживяването.

Вторият филм за вечерта е с начален час 21,00 часа . „Ангелският дял” на прочутия британски режисьор Кен Лоуч. Награда на журито, номинация за най-добър режисьор – Кан ’12; Най-добър европейски филм според публиката – Сан Себастиан ’12; Номинация за най-добър композитор – Европейски филмови награди ‘12 – това са само част от признанието за работата на Лоуч.

В 23,00 часа започва втората част на предизвикателната творба на Ларс фон Триер „Нимфоманка” – тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие. Джо продължава да разказва историята на единствения си слушател (Стелан Скарсгард), но докато сексът в първия филм е представен като детска игра, сега вече напомня на самоналожено наказание. Джо се подлага на камшичените удари на садо-мазо господар (Джейми Бел) и преследва опасното вълнение от секс с непознати, оставяйки детето си само през нощта…

В предпоследния ден на фестивала – 5 януари (понеделник), ще предложим на зрителите специална френска кино-вечер. В 20,00 часа очаквайте филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл. Петима дългогодишни приятели – пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването. Клод, който винаги е обичал жените, неочакваната двойка Ани и Жан – той политически активист, тя буржоазната традиционалистка, и Жана и Албер – тя феминистка, той политически бонвиван. Сърцето на Клод е по-слабо, отколкото неговата пламтяща страст. На Жан вече не е разрешено да се занимава с хуманитарна дейност – заради възрастта е твърде рисков за застрахователната компания! Ани иска да спечели отново своите внуци. Жана крие сериозна болест. Албер не забелязва, че паметта му прави номера. Решението е обща къща. Петимата се местят да живеят заедно, защото синът на Клод е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата не желае все още да се откаже от известна независимост. За да направят общия си живот поне малко по-лесен, Жана наема младия студент Дирк, който се премества с тях в дома на Ани и Жан.

Второто френско заглавие за вечерта е „В къщата” на изключителния режисьор Франсоа Озон и е с начален час 22,00 часа. Филмът получи Голямата награда на журито за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто 2012. Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свои приятели от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в различните къщи ще предизвика поредица от неочаквани събития.

В последния фестивален ден – 6 януари (вторник), точно в 20,00 часа е началото на интригуващата черно-бяла приказка „Снежанка”, дело на режисьора Пабло Бергер. Младата Кармен е Снежанка – дъщеря на някогашния славен матадор Антонио Вилялта, който е осакатен по време на корида, а след това губи и съпругата си при раждането на единственото им дете. Кармен е отгледана от баба си – танцьорка на фламенко, страда от тираничната си мащеха, но тайно се обучава за тореадор от баща си, докато мащехата не отнема живота му. За да избегне същата зла участ, Кармен бяга от дома и става част от пътуващата трупа джуджета-тореадори под името Снежанка… Ако „Артистът” е обяснението в любов към последните години на нямото кино в Холивуд, то „Снежанка” отдава почит на пищната европейска мелодрама. Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

От 21,45 часа киноманите ще имат шанса да гледат провокативния документален филм на швейцарския режисьор Маркус Имхоф – „Повече от мед”. Известна е мисълта на Алберт Айщайн: „Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот”. През последните пет години милиарди пчели умират без видима причина. Ако техният брой продължи да намалява, това ще доведе до драстични последствия за хората – производството на повече от една трета от хранителните продукти, които консумираме, зависи от растения, опрашвани от пчелите, така че съдбата на пчелните популации е тясно обвързана с човешкото оцеляване.

Закриваме Първото издание на „София Филм Фест в Пампорово” в 23,30 часа с носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година– „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген , който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

„София Филм Фест в Пампорово” е част от международния проект „Операция КИНО” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Основен мотив на пътуващото издание на София Филм Фест е свързан с ниското ниво на кинопоказа на европейско, българско и алтернативно кино у нас и липсата на киносалони в много населени места в България.

„София Филм Фест На Път” цели да представи избрани филми от София Филм Фест в различни градове на България. Програмата се състои от пакет от средно 8-10 заглавия, включително няколко български филма, които ще бъдат представени на публиката от своите създатели.

Вирни се горе