Времето днес ще е предимно слънчево и тихо, подходящо за планински туризъм

Времето днес ще е предимно слънчево и тихо, подходящо за планински туризъм

Времето над страната днес ще е предимно слънчево и почти тихо. Максималните температури ще са между 0° и 5°, в крайните югозападни райони до 8°. В София – около 4°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ към БАН.

Над по-голямата част от крайбрежието на морето ще бъде предимно слънчево По-значителна облачност ще има над южните райони. Вятърът ще е слаб, от север. Максимални температури около 3-5°. Вълнението на морето ще отслабне до 2-3 бала.

Слънчево ще е и над планините. Вятърът по високите части ще е умерен, до обяд от изток, по-късно от югоизток. Дневната температура на височина 1200 метра е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

От Планинската спасителна служба към Българския червен кръст съобщиха, че условията за туризъм в планините са добри. Хората трябва да следват зимната маркировка, тъй като навсякъде условията са зимни, със сняг. Навсякъде съоръженията работят. През изминалото денонощие няма инциденти.

Всички, които днес ще предприемат пътуване към планината, трябва да бъдат с хубава зимна екипировка, независимо, че времето навсякъде е ясно и слънчево. Трябва да се използват слънчеви очила и слънцезащитни кремове, тъй като слънцето действа много бързо на кожата, съветват от спасителната служба.

Вирни се горе