Водопровод ще доведе минерална вода в Пампорово

 Водопровод ще доведе минерална вода в Пампорово

 До края на годината ще бъде рехабилитиран водопроводът, който доставя от Беден минерална вода за град Девин. Стойността на проекта е около 2,5млн лв. Това съобщи председателят на Българската асоциация за балнео и СПА туризъм Стефан Шарлопов за SmolyanNews.com вчера в Девин, където присъства на полагането на първа копка по реализацията на проекта. Това ще предотврати течове и загуби на водата и в крайна сметка ще повиши качеството на туристическия продукт, смята той. До края на тази година ще бъде завършен и водосъбирателният съд в Сандански. Проектът ще допринесе за по-добро усвояване на минералната вода от различните му ползватели.

Инвестиция от 2,5 млн лв е необходима, за да се доведе от Беден минерална вода в Пампорово. Така ще се оползотвори остатъкът от дебита на минералното находище, което в момента не се използва пълноценно. В същото време докарването на минерална вода в планинския ни курорт ще му даде огромно предимство и ще позволи развитието на целогодишен туризъм, подчерта Шарлопов. Според него е реално да се очаква водопроводът да бъде изграден до две години. Той допълни, че притежава готов проект, също така е водил разговори със собственика на “Пампорово” АД Цветелина Бориславова, с която търсят варианти първоначално да бъде изграден открит басейн с топла минерална вода в родопският курорт, който да може да става и закрит през зимата, и да привлича туристи през четирите сезона на годината, посочи Шарлопов.

Промяна в Закона за водите ще позволи общините да придобиват право на управление на минералните извори на териториите си. По думите му стопанисването на минералните води от общините ще осигури по-ефективното им използване и ще гарантира ново развитие на туризма и нови работни места. Термалните водоизточници могат да отоплявати сгради, посочи още Шарлопов.

Вирни се горе