В Смолян призовават спрения ски лифт в Пампорово да бъде кръстен на загинал там архитект

В Смолян призовават спрения ски лифт в Пампорово да бъде кръстен на загинал там архитект

Известни смолянски архитекти и строителни предприемачи са регистрирали Клуб на строителите-ветерани и първата им публична инициатива е призив спрения от ДНСК ски лифт “Двата моста” в Пампорово, заменил стар “влек убиец”, да се наименува на загиналия на там бивш главен архитект на община Смолян Петър Петров.

По време на соца арх. Петров беше автор на концепцията за балансирано развитие на Пампорово като европейски курорт. Преди няколко години, малко преди да стане жертва на фаталния ски влек, архитектът нееднократно предупреждаваше, че безразсъдното хотелско строителство не е съобразено с капацитета на ски съоръженията и инфраструктурата в Пампорово и нарушава екологичното равновесие в планината.

Изграждането на нов модерен ски лифт върху опасното съоръжение, без при това да се нарушава завареното трасе, обаче стана повод за атаки срещу дружеството-оператор “Пампорово"АД. Десетте отсечени дървета за обезопасяване новия ски лифт наляха масло в "медийния огън” срещу мажоритарния собственик на търговското дружество, което прочее притежава само 2 хотела и една стара резиденция от времето на социализма. В резултат на това ДНСК обяви новото съоръжение за незаконно и постанови премахването му.

С това едва ли са съгласни множеството собственици на хотелска база в Пампорово, които са се консолидирали най-вече около креативния маркетинг на дружеството, стопанисващо ски инфраструктурата в курорта. Реалистични цени, организиране на спортни прояви и през летния сезон, в добавка към европейските и балкански ски състезания през зимата – всичко това е насочено към възвръщане старата слава на 80-годишния планински курорт. При демографския срив населението в Смолянско, дори по пагубните БГ-стандарти, все пак родопската общност вероятно си дава сметка, че партийно-политическите предизборни разпри не бива да изместват надеждите за икономически растеж в региона, който може да бъде постигнат чрез местната туристическа индустрия.

Обвиняваните, че мълчат по случая софийски еколози вече са дали становище, че подмяната на ски влека с модерен лифт не утежнява антропогенното въздействие чрез по-високата и ефективна пропускателна способност, тъй като старите 1 и 2-седалков лифтове Малина-Студенец и Смолянски езера-Снежанка висят бездействащи и празни на инвестиционния хоризонт в Пампорово. В шубраците се „крие“ и стар километров общински ски лифт от Стойките до местния “Черни връх”.

Дано покрай самочувствието на смолянските ветерани архитекти и строители, организирани в новия регионален клуб, да надделее реализмът над “бизнес войните” в София и сред провинционалните “лобита”, за да не спира развитието на Пампорово, който си остава международна туристическа гордост на България.

И. Тодоров – РТТК

Вирни се горе