В ход е процедура за разрешаване преминаването на автобуси през прохода "Маказа"

 В ход е процедура за разрешаване преминаването на автобуси през прохода "Маказа"

В ход е съгласувателна процедура между Гърция и България относно разрешаването на преминаване на автобуси през прохода “Маказа”. Това бе съобщено на провеждащото се в Пампорово Международно туристическо изложение “Планините на България- гостоприемство в четири сезона”, предаде БТА. Форумът е под патронажа на областния управител на Смолян Недялко Славов. Идеята е за следващия летен сезон да бъдат пропускани автобуси до 55 места през ГКПП “Маказа”, заяви Недялко Славов. По негови думи от българска страна започва изграждане на трета лента, т.е. разширяване на “Маказа”, за да стане възможно пропускането на автобуси. През август гръцкото Министерство на външните работи е дало съгласие за преминаването на автобуси през “Маказа”, очакваме отговор от българска страна възможно най-бързо, заяви Михалис Амиридис, зам.-областен управител на периферия /област/ “Източна Македония и Тракия”. Хотелиери от “Източна Македония и Тракия” участват с щанд в туристическото изложение в Пампорово. Сред гостите на борсата са и турски представители. Недялко Славов посочи, че туризмът е приоритетен отрасъл за област Смолян. Стабилността, която в момента има България, успокоява бизнеса, поощрява хората да пътуват, а статистическите данни за близо 40 процента ръст на туристи през последния сезон са достатъчно категорични, заяви областният управител на Смолян.

Утре министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в 12-ото туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, което се провежда в Пампорово.От 11:00 часа в Хотел Орловец тя ще направи изказване в рамките на дискусионната част от програмата на борсата.

По-късно същия ден министър Ангелкова ще проведе и среща с представители контролните органи и туристическия бранш, за да се обсъди готовността на курорта за Зима 2015/16.

Вирни се горе