В гръцката община Авдира се проведе работна среща по проект

 В гръцката община Авдира се проведе работна среща по проект

В гръцката община Авдира се проведе работна среща по проект: „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида –предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество“

В гръцката община Авдира се състоя работна среща и заключителна пресконференция по повод приключването на проект: Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество, финансиран по програма Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013“, съобщиха от общината.

В срещата участваха Ефтима Петкова, директор дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни дейности”, която е и ръководител на проекта, както и Ефрем Велинов, гл.специалист в дирекция „Административно-информационно обслужване и Отбранително-мобилизационна подготовка, технически сътрудник по проекта. От страна на партньора община Авдира, участие взеха зам.-кмета Панайотис Кеманетзис и Елена Джианополу, ръководители на проекта от гръцка страна. На работната среща бяха отчетени заключителните дейности по приключването на проекта и дейностите за които отговаря всеки от партньорите.

Проведена бе пресконференция за местните печатни и електронни медии. Журналистите проявиха интерес към приключилия проект и към взаимодействието между партньорите. Партньорите по проекта представиха дейностите му в Авдира и Смолян и отговориха на въпросите на журналистите относно изпълнението му и сътрудничеството между двете общини. Припомняме, че проектът, чийто общ бюджет е: 1 159 042,67 Евро касае две защитени местности: „Соскучански дол”, буферна зона на резерват „Сосковчето” и езерото Вистонида, защитена зона по Натура. И двата обекта имат значителна екологична стойност, представлявайки хабитати на редица защитени растителни и животински видове. Езерото Вистонида е най-голямото в Тракия с площ около 42 000 хектара и е един от основните водни басейни в Родопската планинска верига.

Тук се срещат над 320 вида птици, сред които множество редки и защитени екземпляри, редки видове орли, пеликани, ибиси, костенурки, както и постоянна популация от 5000 розови фламинго.

Основните дейности по проекта бяха свързани с изграждане на инфраструктура, необходима за двете общини в България и Гърция. Община Смолян като водещ партньор изгради: Посетителски информационен център: Двуетажна сграда в традиционен за Родопите стил със зала за обучения и семинари и експозиционна площ както и ремонт на път до Посетителски информационен център. Включва укрепителни съоръжения на временен горски път, осигуряващ достъп до екопътека „Каньон на водопадите”. Цялостно се рехабилитира еко-пътека „Каньон на водопадите” в защитена местност „Соскучански дол”, укрепиха се и се обезопасиха съществуващите съоръжения. Община Авдира изгради дървен мост с дължина 450м. за осигуряване на достъп до съоръжение за наблюдение на птици в езерото Вистонида. Промоционален филм ще представя проекта и двете защитени местности, ще има общ уебсайт.

Вирни се горе