В Буйново може да получиш печата: „Успешно преминал Желязната завеса”....вижте как!

 В Буйново може да получиш печата: „Успешно преминал Желязната завеса”....вижте как!

Всеки, който посети и изкачи вишката в с.Буйново, висока 20 метра, получава съвсем заслужено печат „Успешно преминал Желязната завеса”.

Проектът “Достъп до местни и исторически забележителности и атракции в oбщина Борино, чрез тематични колоездачни, опознавателни и пешеходни маршрути”, финансиран по Стратегията за местно развитие на МИГ Високи Западни Родопи, набра общо 1070 точки в категория ИНОВАЦИИ, съобщиха от МИГ ВЗР. Проектът отговаря на желанието на местната общност да създаде иновативни туристически атракции. Бенефициент е община Борино и в рамките на проекта са изградени – 14 туристически обекта, маршрути, атракции.

Проектната идея да възстановят „Родопския долап” прототип на Виенско колело, се ражда по време на информационните кампании на екипа на МИГ Високи Западни Родопи, с жителите на населените места от територия Високи Западни Родопи, в т.ч. и с. Буйново. В хода на срещите, местни жители предлагат да се възстанови атракция, която е съществувала до към 70-те години, и масово се е ползвала по време на селските празници. За целите на проекта те са предоставили снимков материал от 30-те години.

Днес в центъра на с. Буйново, община Борино, на хиляда километра от Виена, младо и старо, гости и туристи се радват на „европейската придобивка” с родопски чар –„Родопски долап”. Още в процеса на изпълнение на атракцията, същата привлече вниманието не само на местната общност, но и на хилядите туристи посещаващи Ягодинска пещера и Буйновско ждрело.

Изоставената и ръждясала от години метална вишка в с.Буйново, на самата граница с Гърция, която доскоро напомняше за страховитата Желязна завеса, е възстановена и обезопасена. От нейната панорамна площадка, извисяваща се на височина от 20 м., се откриват прекрасни гледки към Високите Западни Родопи, вкл. язовир “Доспат”. Всеки, който посети и изкачи вишката, получава съвсем заслужено печат „Успешно преминал Желязната завеса”. Достъпът до атракцията е само с високо проходим транспорт и отстои на 7 км от новоизграждащият се Туристически инфоцентър Буйново.

Вирни се горе