Украинци работят в хотелите в Пампорово

Украинци работят в хотелите в Пампорово

Общо 28 чуждестранни работници, предимно от Украйна, са наети в хотели в Пампорово през зимния сезон, информират от Инспекцията по труда в Смолян.

Поради липса на достатъчно кадри, хотелиерите в курорта са принудени да сключват сезонни договори с чужденци, коментират от Регионалната туристическа асоциация “Родопи” в Смолян.

Недостигът на квалифицирани кадри се превръща в сериозен проблем и в планинските курорти, смята Пантелей Мемцов, председател на РТА “Родопи” и заместник-кмет на Чепеларе,предаде БТА.

Украинските работници са ангажирани като камериерки, сервитьори, бармани, уточняват от Инспекцията по труда. Чуждестранните кадри попълват свободните места главно за олинклузив обслужване, където липсата на професионален опит и недостатъчното владеене на езика могат да бъдат пренебрегнати.

Кадровият проблем в туризма е свързан както с недостига, така и с нивото на кадрите в хотелите, обясняват хотелиери. Най-търсените напоследък професии в планинските хотели са готвачи и сервитьори.

Повишеното търсене на опитни специалисти довежда през последните години и до постепенно увеличение на заплатите за хотелския персонал, твърдят управители на заведения в Пампорово.

Вирни се горе