Туристите ще получат достъп до най-високия подземен водопад на Балканите в пещерата „Дяволско гърло“

Туристите ще получат достъп до най-високия подземен водопад на Балканите в пещерата „Дяволско гърло“

Метална пътека, водеща до най-високия подземен водопад на Балканите, ще бъде изградена в „Дяволско гърло“, съобщи Владимир Солаков – представител на туристическото дружество, стопанисващо родопската пещера, цитиран от infotourism.net.

Плановете са съоръжението да бъде факт през 2014 година като в момента се изготвя проект за неговото изграждане. По думите на Солаков, сега подземният водопад в пещерата не може да се види от туристите, защото е в скален процеп. От дружеството се надяват през зимните месеци да успеят да съгласуват проекта и да получат одобрение от институциите, тъй като няма да има изливане на бетон и няма да се наруши по никакъв начин екосистемата.

„Подземният водопад в пещерата „Дяволско гърло” е на няколко нива като общият пад на водата, която се събира, е 60 метра, което го прави най-високият подземен водопад на Балканския полуостров, което е доста впечатляващо”, обясни Солаков. Чрез изграждането на металната пътека, туристите ще могат да достигат до него и да го видят в цялото му уникално величие, сподели той. Владимир Солаков каза още, че след съгласуването на проекта с институциите, съоръжението ще бъде изградено с приходи от билетите, продавани за посещения в пещерата. След направата на пътеката, дружеството се надява да привлече както повече посетители в „Дяволско гърло”, така и да накара хората, които са идвали през годините, отново да се върнат и да разгледат пещерата с единствения по рода си подземен водопад на Балканите.

Вирни се горе