Туристическо дружество се пребори в съда за хижа

Туристическо дружество се пребори в съда за хижа

Окръжен съд-Смолян постанови без право на обжалване, че хижа"Перелик" (строена през 1936 г.) е на Туристическо дружество “Перелик” – Широка лъка, а не на Община Смолян.

В далечната 1935 г. младежи от историческата община Широка лъка-Стойките учредили чрез регистрация при две тогавашни министерства (на “Просвещението” и “МВР и народното здраве”) свое Туристическо дружество “Перелик”. По дарен проект от първата българска жена-архитект – Мара Захариева (широколъчанка), през 1936 г. членовете на дружеството построили двуетажната каменна хижа “Перелик” в землището на селцето Солища (на разстояние 2 ч. пеша). Макар да се вижда на всички международни карти, хижа “Перелик” била пропусната за нанасяне в кадастъра след закриването на Широколъшка община и “прикачването” й към Смолян. С аргументи от налагани при различните обществено-политически системи пререгистрации на туристическото дружество, години наред Община Смолян е претендирала историческата хижа-паметник на архитектурата да е “общинска частна собственост”, независимо че нито един квадратен метър от земята под и около хижата никога не е бил общински.

Жизнените ветерани-основатели на ТД “Перелик” и участници в строителството на хижата Тодор Божев (94 г.) и Руска Шопова (92 г.) нееднократно пътуваха до Смолян, за да свидетелстват, че туристическата хижа по право принадлежи на дружеството, призовавайки общинските чиновници да се откажат от мераците за “приватизационна продажба”. Добре че сега Окръжният съд-Смолян прозря високия обществен интерес на случая с хижа “Перелик” и отсъди общината да преустанови претенциите, заплащайки съдебните разходи на небогатото туристическо дружество, което е законен собственик на старинната туристическа сграда.

Вирни се горе