"Туристическите" общини недоволни от развитието си, сред тях Пампорово и Чепеларе

"Туристическите" общини недоволни от развитието си, сред тях Пампорово и Чепеларе

Среден 3,47 е оценката, която поставят жителите на общини с потенциал за развитие на планински туризъм на икономическото развитие на общината, в която живеят в последните 10 години.

Това показа изследване на Институт за социално изследване и маркетинг сред 503 пълнолетни граждани на общините Банско, Разлог, Добринище, Самоков, Костенец, Долна баня, Пампорово, Чепеларе, Берковица, Троян, Габрово и Сапарева баня.

Според 42% тяхната община се развива по-слабо в сравнение с общини в други региони на страната. 3% от жителите на Банско, Добринище и Разлог смятат, че общината им се развива по-успешно от останалите в страната.

Всеки втори (52%) счита, че инфраструктурата на планинските курорти в общината, където живее, не осигурява достатъчно условия за спортни и развлекателни дейности, а 48 % смятат, че не осигурява удобен и бърз достъп до природата. Почти всички (94%) в изследването заявяват желание за развитие на туризма в региона. 81 на сто подкрепят изграждането на допълнителни лифтове и съоръжения в общината им.

Според 83% не е проведена достатъчно широка обществена кампания за разясняване на ползите и ограничения от новия закон за горите. 75% се чувстват неинформирани във връзка с него. Липсата на информация затруднява формирането на обществена преценка за икономическото развитие, което предвижда приемането на закона.

36% от анкетираните считат, че включването на големите части от страната в защитени територии ще се отрази по-скоро положително на икономиката. На противоположна позиция са 40% посочва изследването. Представителите на общините Банско, Добринище и Разлог са чувствително по-тактични в сравнение с живеещите в останалите общини в изследването. 51% от първата група защитава позиция, че влиянието ще е отрицателно. В групата на останалите общини този дял е 39%.

Не се откроява единно мнение за това дали защитените зони в планинските райони пречат на конкурентоспособността на зимния туризъм. 37% от всички потвърждават, а 47 отричат.

Според 62% приоритет трябва да бъде развитие на икономиката, за да се осигури по-висок стандарт на населението, а 68 на сто, при наличие на възможност, биха предпочели за района си развитие на бизнеса и увеличаване на инвестициите и работните места. 24 % са избрали опцията опазване на околната среда дори в ущърб на икономическото развитие.

Вирни се горе