Цветелина Бориславова за споровете около Пампорово

 Цветелина Бориславова за споровете около Пампорово

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще премахне лифта на Пампорово, а също така спира всички видове строителни и монтажни работи по съоръжението. Причината е, че лифтът е незаконен.

Незаконно строителство от страна на “Пампорово” АД няма, подмяната на стария влек е легален, защото необходимите разрешения ги има от време оно и промени са направени по вече съществуващо трасе. Това заяви собственикът на дружеството Цветелина Бориславова в студиото на “Още от деня”.

“Строителен надзор спря съществуващия влек, който всички го знаят. Този стар влек, който е до черните писти, беше вече негоден – има протоколи за това от Държавната инспекция, и от 2 години не работеше”, обясни Бориславова. “Прецених, че ще направиме това действително върховно усилие да ще подменим този влек с един четириседалков лифт. Основният проблем на инфраструктурата на тази ски-зона е, че има три вида собственост – на Държавен горски фонд, Държавен поземлен фонд и частна собственост. С частниците никога не е имало проблеми, имаме прекрасни взаимоотношения и договорености чисти и ясни. С държавата, обаче, срещаме многократни и многобройни проблеми”, добави Цветелина Бориславова.

Собственикът на “Пампорово” АД обясни, че държавата се самосезирала след сигнал на неправителствената организацията “Синята планета”, която е създадена на 01 ноември 2013 година и която все още не е регистрирана по БУЛСТАД, т.е все още не съществува официално в регистрите. В едно от писмата им Бориславова сподели, че организацията ги обвинява в незаконна сеч, което тя посочи като невярно. “Имаме всички писмени доказателства за това – ние не сме изсекли и едно дърво. “Пампорово” АД винаги е отговаряла на всички изисквания и се е съобразявала със законите в нашата държава”, категорична е Бориславова.

“Необходимите разрешения ги има още от време оно, защото ние изграждаме четириседалков лифт по съществуващо трасе на стар влек. Този стар влек има всички разрешения, има Акт 16, той съответно е продаден като част от активите на това дружество, когато е бил договорът за приватизация. В този договор за приватизация държавата изрично е указала в точка 3,2, до колкото си спомням от договора, че тя продава активи, които са годни за употреба по предназначение с всички необходими разрешения. Ние не изграждаме нов лифт по ново трасе”, заяви Цветелина Бориславова.

От земеделското министерство “Пампорово” АД очакват промени на предназначението на земите, защото, според Бориславова, държавата не е свършила работата, която тя е утвърдила, включително и в този договор за приватизация. Тя посочи, че има много случаи, в които държавата е реагирала адекватно и в изключително кратки срокове за уреждане на подобни проблеми, които са свързани с преминаване на обществено значими инфраструктурни трасета през територията на страната, през различни по собственост имоти. За пример тя даде “Южен поток”, който е получил разрешение за 2 дни, за който са подадени документи преди 1 месец. “А ние сме подали документи преди доста време, специално за този конкретен случай – подмяна на стар влек с лифт”, добави Цветелина Бориславова.

Държавен строителен контрол е спряло обновлението и възнамерява да разруши наличното вече, но от “Пампорово” АД са обжалвали това решение, обясни още Бориславова и се закани да разкрие цялата истина докрай.

Вирни се горе