Триград до Ивайловград на колело

 Триград до Ивайловград на колело

Трансродопският планински веломаршрут вече е означен и готов да посрещне първите велотуристи, съобщиха авторите му от българо-холандския проект “Новото тракийско злато” и фондация “Къща за книги и приключения”.

Маршрутът тръгва от Триград и преминава на изток през Стойките, Пампорово, Баните, язовир “Кърджали”, района на “Студен кладенец”, Ивайловград, Маджарово и завършва в Кърджали. За прокарване на трасето, освен новите отсечки, са ползвани маршрути на сдружение “Байкария”, Българския туристически съюз и общински екопътеки. Маршрутът преминава през Западните и Източните Родопи , като пресича три области (Смолян, Кърджали и Хасково) и 18 населени места – градове и села, курорти и природни резервати. Трансродопи минава покрай три язовира – “Кърджали”, “Студен кладенец” и “Ивайловград”, пресича три големи реки – Арда, Върбица и Крумовица и няколко техни притоци.

Общата дължина на Трансродопския планински веломаршрут е около 500 километра. Най-нискатаму точка (101 м) на стената на яз. Ивайловград, а най-високата (1809 м) – под връх Перелик.Маршрутът най-общо е разделен на 17 еднодневни отсечки с дължина между 15 и 40 км. В началото и края на всяка се препоръчват места за настаняване – партньори на проекта. Седемнадесетте отсечки, всяка от които е разчетена за преминаване в рамките на ден, са “гръбнакът” на маршрута, но освен него съществуват и отклонения по локални пътеки. Във всяка точка от “гръбнака” има информационно табло и информационен кът с карти, брошури за основния и локалните маршрути.

През есента на 2012 година Трансродопи беше маркиран с близо 100 указателни табелки. Маркировката е основно червени триъгълници с бяло, но има и участъци, белязани с туристическата пешеходна маркировка бяло-червено-бяло.

През април ще бъде издадена карта на Трансродопския планински веломаршрут, която ще описва в детайли трасето, денивелацията, нивото на трудност и местата за настаняване.

Вирни се горе