Търговци в Пампорово масово искат отмяна на актове от съда

 Търговци в Пампорово масово искат отмяна на актове от съда

Търговци масово искат от съда да им отмени актовете, които им са наложени от Инспекцията по труда през миналия зимен сезон. Три дела вече са във вход само в Районния съд Чепеларе. Те са заведени от собственици на заведения и магазини, които са санкционирани, че са наели хора без трудов договор и не са осигурили почивка на персонала, предаде Дарик.

Търговците бяха глобени от инспекторите, след масирана проверка в разгара на зимния сезон. 2 000 лв. глоба отнесе чепеларска фирма – собственик на бистро, наела барманка без трудов договор. Нарушението било констатирано на 14 февруари – деня на влюбените, когато девойката обслужвала клиенти около пистата. Според обяснението на барманката става ясно, че тя просто е отишла да помага в почивните си дни за работата в бистрото. Седмица по- късно обаче проверяващите засекли същото момиче отново на работното й място, без да има договор с работодателите.

Глоба отнесъл и собственик на ресторант в курорта, наел миячка на съдове без да й осигури определената в кодекса на труда 12-часова междудневна почивка. Той бил санкциониран с 1 700 лв.

Смолянска фирма обжалва наказателно постановление за 2000 лв., издадено заради липса на трудов договор с продавач-консултанта. Мъжът работел сезонно в търговския обект в хотелски комплекс и сам признал пред проверяващите, че не е подписвал трудов договор.

Вирни се горе