Спелеолози посрещат Нова година в Ягодинската пещера

Спелеолози посрещат Нова година в Ягодинската пещера

Група от 10-15 спелеолози ще посрещнат новата 2013 година в Ягодинската пещера, каза уредникът на пещерата и спелеолог Сергей Генчев. Те ще се съберат в залата в пещерата около 23.00 часа на 31 декември и ще останат там до 01.00 часа на 1 януари.

Спелеолози посрещат Нова година в Ягодинската пещера Тази традиция е поставена от „бащата” на пещерното дело в Родопите Димитър Райчев преди 42 години и всяка година се спазва от най-запалените пещерняци. Преди години престоят под земята в новогодишната нощ е бил по-продължителен като всички желаещи са се събирали около 20.00 часа на 31 декември и са прекарвали заедно до 04.00 часа на 1 януари, припомни Генчев. Тогава, точно в нощта срещу новата година, са се приемали в клубовете младите спелеолози и се е извършвало т. нар. тяхно кръщене в тази сфера, обясни Генчев. Сега престоят в пещерата е по-кратък, но отново е наситен с много положителни емоции. В лабиринтите на пещерата се крият различни предмети и всеки от присъстващите трябва да ги търси, като се ориентира с помощта на компас. Откритият предмет остава като награда за пещерняка. Спелеолозите организират и провеждането на томболи и викторини с въпроси, свързани с интересната наука за природните образувания, каза Генчев.

Точно в полунощ пък, както е традицията, се отваря бутилка шампанско и всички вдигат наздравица и си пожелават успешна Нова година за спелеологията. След посрещането на новата година, спелеолозите заедно отиват в центъра на село Ягодина. Там от години насам всички жители и гости на селото се събират в центъра на селото край голям огън, за който се използват 6-7 куб. м дърва за огрев. Програмата продължава с игри и томбола с награди, както и голямо новогодишно хоро край огъня.

Вирни се горе