Слаб летен сезон отчитат в селския туризъм

Слаб летен сезон отчитат в селския туризъм

В Родопите кризата най-силно засегна хотелиерите

Слаб сезон за селския туризъм отчитат от бранша тази година, съобщи bTV. По-малко от един процент от българите избират да летуват в планините, въпреки ниските цени и екзотичните атракции. В Родопите кризата най-силно засегна хотелиерите.

В смолянското село Момчиловци и в съседните селища туристите през лятото са намалели с около 30% за последните три години. Цените в семейните хотели и къщи за гости варират между 10 и 20 лева за нощувка на човек. Хотелиерите ги привличат с родопски специалитети, планинско колоездене, преходи с коне и разходки в пещери. Липсата на летовници обаче е осезаема.

Има обаче и изключения – родопското село Арда на българо-гръцката граница е една от евтините и атрактивни дестинации за селски туризъм. Преди 10 години в селото имало само една къща за гости, а сега базата надхвърля 100 легла. Работят 5-6 къщи и няколко малки семейни хотела. Така много от жителите на селото успешно “преборват” кризата.

За два почивни дни в Родопите сега четиричленно семейство ще плати не повече от 200-250 лева, като атракциите се заплащат отделно.

Вирни се горе