Ски патрули ще бдят за реда по пистите в Пампорово

Ски патрули ще бдят за реда по пистите в Пампорово

Ски патрули ще контролират реда по пистите съгласно приета от правителството Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която ще влезе в сила от 1 октомври 2015 г.

„Всеки лифт оператор ще има отговорност да създаде ски патрул, който да следи за безопасността по пистите и да оказва първа помощ при инцидент“, каза министър Николина Ангелкова след днешното заседание на правителството, на което беше приета чаканата от бранша близо 2 години наредба. По този начин ще се повиши нивото на безопасност и ще се предложат условия, съпоставими с всички развити зимни курорти по света. В патрулите ще могат да бъдат включвани хора, които освен ски умения, са преминали курс за оказване на първа долекарска помощ. Те ще носят отличителни униформи и ще следят както за поведението на скиорите, така и за маркировката на пистата. В техните правомощия е да отправят предупреждения към лицата, които не спазват правилата за безопасност, като имат право да отнемат или деактивират картата им за съоръженията. При необходимост ски патрулите могат да сигнализират и на органите на МВР, пише www.infotourism.net.

Наредбата не въвежда категоризация или нов регулаторен режим, но урежда общи правила за ползването на ски зоната, на ски пистите и на ски съоръженията. С нея ще се повиши сигурността и безопасността в зоните на ски пистите, като се въведат минимални изисквания както за поведението на скиорите, така и за работата на ски патрулите. „Ние въвеждаме минималните изисквания, но оставаме на лифт оператора възможността да създава допълнителни специални правила за практикуването на други спортове“, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. Това е така, защото всяка ски зона има отделна специфика, предопределена от нейната големина, релеф, натовареност и др.

Комисия, назначена от министъра на туризма, ще определя вида на ски пистите според степента на трудност и дали е осигурена тяхната безопасност съгласно въведените с наредбата правила.

Регламентира се и степента на трудност на пистите, като се въвежда класификация според профила на терена – зелена (лека писта за начинаещи), синя (лeсна писта), червена (средно трудна писта) и черна (трудна писта). На тях ще се поставят информационни табла и знаци, които да предупреждават при опасност. „И в момента пистите са маркирани, има информационни и указателни табели, но сега те ще изглеждат по един и същ начин. Това ще улесни туристите и ще им помогне да изберат писта, чиято трудност отговаря на техните възможности“, обясни министър Ангелкова.

Правителството очаква с промените да се подобри информираността на скиорите и сноубордистите за туристически услуги, които ползват. Това трябва да повиши тяхната сигурност, допълват от МС.

Вирни се горе