С много приятни изненади и добро настроение беше даден старт на сезон 2012/2013 в Пампорово

С много приятни изненади и добро настроение беше даден старт на сезон 2012/2013 в Пампорово

С много приятни изненади и добро настроение беше даден старт на сезон 2012/2013 в Пампорово. На официалното откриване, което се състоя днес на плац Студенец, присъстваха мажоритарният собственик на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова, спортният министър Свилен Нейков, легендарният футболист Христо Стоичков, областният управител Стефан Стайков, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков, олимпийската шампионка Катя Дафовска и изпълнителният директор на „Пампорово” АД Мариян Беляков,съобщи Виолета Филипова-пресцентър на община Смолян.

Водосвет за здраве и благоденствие и за успешен сезон отслужи свещеник Станимир Минков. Благодаря на Бог, че ни даде такова хубаво време и толкова сняг, за да се ползват всички писти, каза при откриването Бориславова. Тя благодари на гостите, които са уважили събитието и на всички, които са участвали в подготовката на курорта, а с нововъденията се надява туристите да се чувстват добре и с удоволствие да се спускат по белите писти.

Министър Нейков обяви, че правителството отделя грижи за развитието на спорта особено през последните две години. Насърчават се децата по програмата „Научи се да караш ски”.

В бъдеще се търсят възможности и инвестиции в Пампорово да се упражняват повече спортове – биатлон, ски бягане и др., както и да се създаде добър тренировъчен процес за любителите на зимните спортове. Благодаря на „Пампорово” АД, че предостави този празник на нашите съграждани – да карат безплатно ски. Като община перфектно работим с тях, защото имаме обща цел, който дойде тук да се чувства добре, каза при откриването кметът Мелемов. Той благодари и на министър Нейков за помощта, която оказва за развитието на спорта в нашия край. Градоначалникът пожела положителни емоции на туристите, а на работещите в курорта – с усмивка да посрещат гостите, защото най-големият капитал на Родопите е гостоприемството и добрите хора. Преди 20 години с найлон се спусках от Студенец, а днес благодарение на хора като Цветелина Бориславова Пампорово се превърна в един от най-престижните ни курорти, обяви Христо Стоичков, който е Почетен гражданин на Смолян.

През двата дни на откриването, всички гости на курорта ще могат да се възползват от безплатни лифтове, заснежени и перфектно обработени писти, както и от преференциалните цени за наем на ски и сноуборд оборудване с 20% намаление. През 2012 година са закупени нови оръдия за изкуствен сняг от последно поколение, осигуряващи 20% по-голяма производителност на изкуствен сняг.

Обновено е оборудването в захранващата помпена станция в курорта с цел увеличаване на капацитета на системата за изкуствен сняг. През сезон 2013/14 се очаква модерната система за изкуствено заснежаване да експлоатира 100% от капацитета си, което да направи Пампорво курорта с най-бързото и плътно покритие с изкуствен сняг в България, обяви Беляков.

Специално за дните на откриването за улеснение на местните жители имаше организиран безплатен транспорт от Чепеларе и Смолян.

За всички гости на курорта, които решат да останат и да карат ски в седмицата след откриването, има подготвена още една приятна изненада – промоционалната цена на лифт картата за периода 17-21 декември е само 29 лева. Още с откриването на сезона ще заработи и част от Фън парк Пампорово. През активния сезон паркът разполага с две специализирани линии, изпълнени с различни уреди, боксове, рейлове, виражи и скокове, както и единствения в югоизточна Европа Half Pipe, който през лятото беше разширен и достигна размери много близки до стандартите на ФИС.

През целия сезон 2012/2013 Пампорово ще бъде домакин на интересни събития – Европейска купа FIS за жени, Световно първенство за ски инструктори, зимното байк състезание – Winter Bike Duel 2013, Националният шампионат по ски и сноуборд свободен стил – Pamporovo Freestyle Open, Купа Пампорово FIS и др.

Вирни се горе