Руските туристи преоткриват Гърция

Руските туристи преоткриват Гърция

Гърция отчита силен ръст на руските туристи, които прекарват отпуската си на Средиземно море, предаде информационна агенция РИА Новости.

Според гръцкия заместник-министър на туризма и културата Гиоргос Никитиадис броят на туристите от най-голямата по територия страна в света се е повишил с около 180% спрямо миналата година. Общо през 2011 г. в Гърция очакват до 700 000 руски туристи.

Правителството в Атина е убедено, че бумът се дължи на отварянето на нови визови центрове и бързото издаване на документите. Неспокойната обстановка в други средиземноморски страни, традиционни конкуренти в туристическия бранш, също са допринесли за силния ръст.

Самият министър на туризма Паулос Геруланос има намерение в близко бъдеще да посети Москва, за да обсъди следващите стъпки за насърчаване на руския туристически поток в посока Гърция, предава още агенцията.

По данни на руската агенция за туризъм броят на руските туристи, посетили Гърция през 2010 г., се е повишил с 37% спрямо 2009 г. до 368 700 души. По данни на гръцките власти обаче през 2010 г. на руски граждани са били издадени 328 000 визи.

Силно ударената от кризата гръцка икономика разчита главно на туризма. Постоянните стачки на държавните служители от последните седмици, целодневните прекъсвания на тока и на фериботните превози застрашават особено силно хотелиерството. С еднодневни стачки неотдавна заплашваха и служителите в хотелите, а това неминуемо ще се отрази на посещенията на гостите. По общи оценки около 700 000 гърци живеят от туризъм, като повечето от тях работят на черно, пише в свой анализ Ройтерс.

От своя страна хотелиерите и ресторантьорите са възмутени и от глобалните телевизионни мрежи. Те твърдят, че по-голямата част от загубите им се дължи на репортерите, които са преувеличили безредиците в Атина и Солун.

Според гръцки медии след общата стачка през май, при която се стигна и до насилие, са били отказани 30 000 нощувки в атински хотели и също толкова на Халкидики. Хотелиерите прехвърлят отговорността за срива на бизнеса на държавата, която не правела нищо за стимулиране на туризма и рекламиране на страната като туристическа дестинация.

В момента в Гърция са заети едва 60% от местата в хотелите, като гостите са преди всичко от Сърбия и Русия. Гостите от Западна Европа са се поддали на медийната кампания и са отменили резервациите си.

Вирни се горе