Родопите влизат в картата „Планини от злато”

 Родопите влизат в картата „Планини от злато”

Родопите са една от планините за съвременните златотърсачи, наред със Западен Балкан, Средногорието, Кюстендилско и Трънския край. Интересът към благородния метал е традиционно засилен, а към момента текат три конкурса и един търг за предоставяне на нови разрешения за търсене на злато, съобщиха от Министерството на икономиката,енергетиката и туризма.

До този момент в страната има 22 действащи разрешения за търсене на злато, като общият брой на исканията за проучване на метали е 26. Само за последните десет години в България са сключени 92 договора за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми, има издадени още три разрешения, но за тях предстои да бъдат сключени договори. От тези договори в 48 основната цел е била търсене и проучване за злато, а в 30 от случаите се е издирвало злато и полиметални изкопаеми. На практика това означава, че 84% от дадените разрешения са свързани с жълтия благороден метал.

По неофициални данни в златните находища у нас има около 577 млн. тона руда, от която може да се получат около 500 тона злато.

Вирни се горе