Повече българи се готвят да посрещнат нова година в чужбина

Повече българи се готвят да посрещнат нова година в чужбина

В тези изчисления не влизат хората, които самостоятелно организират пътуванията си в чужбина за коледните празници.

По наблюдение на Байков и колегите му от бранша Калин Драганов и Николай Миладинов, през т.г. записванията за пътуване по празниците са по-интензивни. Може би защото в някои случаи офертите за празнични пакети в България се оказват дори по-скъпи от тези за чужбина. Хората свикнаха да сравняват и правят комбинации от новогодишно празненство с неколкодневна зимна ваканция – в Австрия и Северна Италия, например, коментират хората от бранша. Предложенията на фирмите започват от около 300 лв. за 3 нощувки с новогодишна вечеря в Охрид и надхвърлят 2000 евро за няколко дни на остров Мавриций. Колкото по-рано стават записванията – толкова по-изгодни са и офертите, напомнят туроператорите. Отстъпките за ранни записвания са между 10 и 20%, уточняват от бранша.

Резервациите за празничните дни в зимните курорти в страната също вървят с пълна сила. По данни на туристическия бранш за дните около новогодишните празници вече са резервирани над 50% от местата в хотелите и туристическите бази в зимните курорти Банско, Пампорово, Боровец, Чепеларе.

Цените на тридневните пакети в тризвездни и четиризвездни хотели в тези места, с включени 3 нощувки, закуски и новогодишна вечеря с празнична програма, са между 200 и 340 лв. на човек.

Много добре вървят записванията и от чужди туристи, допълниха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Предимно англичани, руснаци и гости от балканските държави вече са избрали България, за да посрещнат 2013 година, уточни Калин Драганов. Страната ни е привлекателна за съседите заради доброто съотношение между качество и цена, както и добрата кухня. Не липсва интерес и към празничните пакети в спа курорти като Сандански, Девин, Хисаря и Велинград.

Вирни се горе