Подписаха договора за изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

Подписаха договора за изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

Днес, 17 август 2016г., официално е подписан договора между управляващия орган на Програмата за сътрудничество „Гърция – България 2014-2020” и водещия партньор по проекта

След подписаното Партньорско споразумение на 12 август 2016 г. в Солун между областния управител Недялко Славов и Апостолос Антонудис – председател на УС на EGNATIA ODOS S.A. и Агенция „Пътна инфраструктура”, днес бе подписан и основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция – България 2014-2020” и водещия партньор по проекта.

Наличният бюджет по тази покана е в размер на 38.235.295,00 € и включва следните инвестиционни приоритети:

  1. Изграждане на нов гранично-пропускателен пункт Димарио-Рудозем – ГКПП „Рудозем-Ксанти”.

  2. Изграждане на нов път Димарио (Гърция) – Българска граница.

  3. Реконструкция на път II-86 – Средногорци-Рудозем и обходен път на Рудозем.

  4. Реконструкция на път II-59 – Момчилград-Ивайловград.

Бюджета разпределен по партньори е както следва:

„ЕГНАТИЯ ОДОС” SA – 21 235 295 евро

Агенция „Пътна инфрастуктура” – 16 000 000 евро

Областна администрация Смолян – 1 000 000 евро

Този договор е финалът на етапа за кандидатстване и одобрение на проекта за реализирането на ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Предстои подготовка на процедурите за избор на изпълнител за отделните обекти, тяхното провеждане и започване на строителни работи през следващата година.

Областният управител Недялко Славов с радост прие новината за подписването на договора. „Макар и очаквано, събитието предизвика вълнение у всички нас, които работим по този проект. Имаме основание да сме удовлетворени, тъй като положихме много труд, за да се стигне до тук, а вече с пълна сила можем да разгърнем дейностите по изпълнението на граничния пункт „Рудозем-Ксанти”!

Срокът за реализация на проекта е 36 месеца, но моята амбиция е пункта да е изграден и да бъде отворен в средата на 2018 година, т.е. година по-рано, и с това да сбъднем мечтата на родопчани за още по-бърз достъп до Беломорието! Да си пожелаем успех и спорна работа, както на нас, като Областна администрация, така и на другите партньори – АПИ и Egnatia Odos S.A. Благодаря на всички, които дотук имат принос и разчитам в процеса на строителството да съдействат все така активно!”, коментира Славов.

Вирни се горе