Подновяват археологическите разкопки на Момчилова крепост

Подновяват археологическите разкопки на Момчилова крепост

Археолозите ще изследват част от стената на калето, което е сред най-предпочитаните туристически дестинации в страната

Регионалният исторически музей в Смолян започва от 1 септември разкопки на Момчилова крепост край с. Градът, информират от РИМ. Дейността на археолозите се финансира със средства, отпуснати от държавната програма за проучване на исторически обекти.

Учените ще изследват част от стената на крепостта с прилежащи помещения с обща площ 70 кв. м. Това са поредни археологически проучвания на Момчилова крепост, която бе превърната в посещаван туристически обект.

Очакванията са да се научи още за фортификацията в Родопите през Средновековието и за живота в това високопланинско военно укрепление, уточняват от Регионалния исторически музей.

Находките от археологическото проучване ще останат към фонда на РИМ-Смолян. Научен ръководител на обекта е археологът д-р Николай Бояджиев, а консултант – проф. Маргарита Ваклинова, съобщава БТА.

Момчилова крепост е късноантична и средновековна крепост, съществувала като укрепление през 6-7 в., 11-14 в. Обектът е археологическа архитектурно-строителна недвижима културна ценност с национално значение от 1966 г.

Вирни се горе